Hijsen RMS-vlag op Ambon zonder incidenten verlopen

25-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/<b><a href=

Volgens de leider van het Moluks Soevereiniteits Front FKM, Alex Manuputty, waren er op Ambon zo'n duizend belangstellenden. De politie spreekt van tien tot twintig mensen. Na ongeveer een half uur heeft de politie de vlag gestreken. Er zijn geen arrestaties verricht. Ook bleef het rustig in de stad.

Veel bewoners van het Molukse eiland waren van te voren bang dat het hijsen van de RMS-vlag aanleiding zou zijn voor het oplaaien van het geweld.

Politiechef Firman Gani gaat de gebeurtenis gebruiken in zijn onderzoek tegen Manuputty. Het hijsen van de RMS-vlag en de activiteiten van de FKM zijn verboden door de gouverneur. Gani hoopt volgende maand het onderzoek tegen de FKM-leider rond te hebben.

In de binnenstad van Den Haag hielden ongeveer honderd vooral jonge Molukkers een ordelijke en gemoedelijke demonstratie. De demonstranten vroegen met de demonstratie aandacht voor het geweld op de Molukken.

Woensdagmorgen boden zij bij de ambassade van Indonesië een petitie aan met die strekking. Ook vroegen de Molukkers opnieuw dat de Nederlandse regering maatregelen neemt tegen het geweld op de Molukken. In Rijswijk herdenken Molukkers woensdag het uitroepen van de onafhankelijke Molukse Republiek, precies 51 jaar geleden.

RMS-ideaal leeft nog steeds
Aan de vooravond van de viering bleek dat twee stafleden van het kabinet van de RMS-regering (de Vrije Republiek der Zuid-Molukken) in ballingschap hun ontslag ingediend bij president dr. F. Tutuhatunewa. Frieda Souhuwat-Tomasoa en Otto Matulessy woonden daarom de herdenking van de proclamatie van de Republik Maluku Selatan (RMS), woensdag in Rijswijk, niet bij.

Met het ontslag van beide vooraanstaande RMS-leden lijken Souhuwat-Tomasoa en Matulessy, 51 jaar na dato, de knuppel in het hoenderhok te hebben gegooid. Al langer sluimert er onvrede binnen RMS-kringen, onder meer over de rol van president Tutuhatunewa. De Rotterdamse arts geldt formeel als leider, maar heeft nooit zo'n duidelijke positie kunnen bevechten als zijn voorganger ir. Joop Manusama.

Die bepaalde jarenlang het gezicht van de Molukse gemeenschap in Nederland. Het ontslag van twee leden lijkt een scheuring in de RMS-gelederen in te luiden, die in ieder geval tot een stoelendans zal leiden.

In het onafhankelijke Molukse maandblad Marinjo dat dezer dagen verscheen geven de stafleden aan dat zij ,,het niet langer verantwoord achten onder leiding van Tutuhatunewa te functioneren. Volgens Souhuwat-Tomasoa is om uiteenlopende redenen ‘een onwerkbare situatie’ ontstaan. Matulessy zegt dat hij die mening deelt. ‘De tijd is aangebroken om een beslissing te nemen, alhoewel wij allen medeverantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie.’

Uit een reportage over Molukse jongeren in Nederland in het mei-nummer van onzeWereld blijkt dat het geweld op de molukken hen sterk bezighoudt en hun Molukse identiteit aanwakkert. Het RMS-ideaal van hun grootouders en ouders koesteren de Molukse jongeren wel, al weten ze niet of een onafhankelijke Molukse staat er ooit ook echt komt.

Feiten en cijfers over Indonesië:

Reacties