Het stort toch in…

01-01-2007
Door: Tekst: Hanneke Terwiel


Tijdens mijn studietijd maakten we weleens grapjes over de degelijkheid van onze ingenieursopleiding. Dan stuurden we elkaar foto´s met kapotte, zogenaamd door een rekenfout ingezakte, bruggen. Daar moest ik weer aan denken toen ik laatst, onder leiding van een aantal kenners, tegen een interessante kanaalconstructie aanliep.

 

De kilometerslange waterweg was oorspronkelijk een irrigatiekanaal van een grote haciënda in de vallei. Na de landhervormingen in de jaren zestig vertrok de haciënda-eigenaar en werd het onderhoud aan het kanaal gestaakt. Toen de overheid in de jaren zeventig overging tot grote investeringen in infrastructuur, werd op een andere plek een compleet nieuw kanaal aangelegd. Deze miljoeneninvestering werd echter, meteen na de aanleg, in één dag van de kaart geveegd. De ingenieurs hadden namelijk geen rekening gehouden met de instabiele kalkbodem waarop sommige delen van het kanaal lagen. Toen op de dag van de inauguratie het water werd binnengelaten, kwam het gloednieuwe kanaal met daverend geweld de berg afgerold...

Zie je wel, hoor ik je nu denken, die ingenieurs maken er maar een potje van. Maar wacht even: ik moet er nog bij vertellen dat de ingenieurs in kwestie nog geen dag in het veld hadden doorgebracht. Het hele ontwerp was gemaakt vanuit een bureau in de hoofdstad.

 

Daarom werd het tijd voor de 'veldingenieurs' om in te grijpen! Al snel zagen die dat het ´nieuwe kanaal´ (zo wordt het nog steeds genoemd, al ligt het er al dertig jaar ongebruikt bij, overgroeid door gras en struiken) niet in ere kon worden hersteld. De boeren wezen toen op het vervallen oude kanaal. Daarop begon een lang proces van heropbouw met hulp van diezelfde boeren en verschillende buitenlandse financiers.

 

En, zul je je afvragen, werkt het nieuwe oude kanaal nu nog steeds? Na een uitgebreide wandelinspectie bleek dat het inderdaad nog altijd functioneerde. Grappig om te zien hoe de boeren in de vallei zelfs druppel- en sproei-installaties hadden aangeschaft - een teken van investering en dus van vertrouwen in het systeem. Ik vertrok met een geruster hart en een les wijzer. Wat ingenieurs maken, met inspraak en hulp van de boeren, dat stort niet zomaar in.Reacties