Herfkens: zonder corruptiebestrijding geen hulp

26-04-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) zei dat dinsdag tijdens de opening van een driedaagse internationale conferentie over corruptiebestrijding in Maastricht.

Momenteel onderhoudt Nederland met 21 landen een nauwe ontwikkelingsrelatie. Hoewel deze landen zich kenmerken door goed bestuur en een goed beleid, scoren zij heel slecht wat betreft corruptiebestrijding.

Herfkens wil hen bijstaan om institutionele hervormingen door te voeren om misbruik van hulpgelden tegen te gaan. Daarbij moeten zowel de financiële- en accountantsectoren als de justitiële tak worden versterkt. Zij wil de strijd tegen het wegsluizen van geld zo onderdeel maken van de ontwikkelingsstrategie.

Volgens de minister is het belangrijk om ook ondernemers en het bankwezen te betrekken bij de verdeling en inzet van ontwikkelingsgeld. 'We moeten de rol van de private sector niet zien als een bedreiging, maar als een belangrijk onderdeel van de oplossing om corruptie tegen te gaan', aldus Herfkens. Het feit dat bedrijven winst willen maken, kan juist een positief effect hebben als ondernemingen internationaal intensief samenwerken.

Zij wijst er verder op dat landen die steun verlenen zelf ook een belangrijke verantwoordelijkheid hebben bij het tegengaan van corruptie. 'De huidige wijze waarop landen steun aanbieden, stimuleert dat juist omdat de hulpverlening vaak ondoorzichtig is.'

Nederland heeft onlangs afspraken gemaakt met Groot-Brittannië, Noorwegen en Duitsland om ontwikkelingshulp op bepaalde terreinen te harmoniseren. Herfkens ziet daarin een goed startpunt om een veel stevigere samenwerking te beginnen tussen gevende en ontvangende partijen bij de bestrijding van corruptie.

Reacties