Herfkens plaatst ‘ambassadeur in algemene dienst’ naast zich

25-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld/Jeroen van Dommelen

Bram van Ojik is voormalig woordvoerder van minister Herfkens, oud-Kamerlid voor GroenLinks en jarenlang werkzaam geweest bij Novib. Sinds 1 januari is hij als ‘ambassadeur in algemene dienst’(Amad), toegetreden tot het selecte gezelschap van de vierletterafkortingen op Buitenlandse zaken.

‘Van Ojik zal speciale aandacht geven aan het onderhouden van externe contacten binnen en buiten Nederland (met name maatschappelijke organisaties, het Nederlandse parlement, politieke partijen en het bedrijfsleven) ten behoeve van minister Herfkens,’ zo luidt de taakomschrijving officieel.

De vraag is: waarom? En waarom een ambassadeur? Het eerste is vrij gemakkelijk te beantwoorden: minister Herfkens is vorig jaar een flink aantal weken ziek geweest. Ze is in november weer aan het werk gegaan, maar nog steeds niet helemaal fit. Daarom had ze behoefte aan iemand die ‘een aantal klussen voor haar kon opknappen’.

Zelf heeft Van Ojik nóg een verklaring voor zijn overstap: ‘Herfkens heeft zo veel in gang gezet – de discussie over het medefinancieringsprogramma, het internationale onderwijs, de technische assistentie – dat er behoefte was aan iemand met een speciale opdracht.’

GroenLinks is natuurlijk blij met de benoeming van Van Ojik. Naast de ‘grote eer’, de ‘bevestiging van zijn deskundigheid’, heeft het volgens Paul Rösenmuller zelfs ‘iets staatssecretariaat-achtigs’.

Maar, haast hij zich te zeggen: ‘Hij doet natuurlijk klussen die volledig onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister vallen.’ Staatsrechtelijk is er dus geen enkel bezwaar.

Toch één saillant detail: in de wandelgangen van het ministerie zijn Van Ojik en Herfkens vaak samen te signaleren. Herfkens houdt er dan van om ambtenaren te verwarren met de opmerking: ‘Hier loopt mijn opvolger’.

En inderdaad: als GroenLinks het goed doet bij de verkiezingen zou Van Ojik het wel eens met nog minder afkortingen kunnen gaan. In het onbegrijpelijke jargon heet de minister van Ontwikkelingssamenwerking heel simpel: ‘R’.

Organogram van Buitenlandse Zaken (Amad is nog niet opgenomen)

Reacties