Herfkens opgeroepen ruimschoots te investeren in ICT

13-06-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

ICT is de hype voorbij en het wordt tijd dat ook de minister het onderwerp serieus gaat nemen, zei Jaap Dijkstra, directeur van ontwikkelingsorganisatie Hivos, de organisator van het debat. Op dit moment schrijft het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking een ICT-Actieplan. Dat wordt eind van dit jaar naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dat plan mag groots en meeslepend, vonden de deelnemers. Zij concludeerden dat ICT zeer belangrijke rol kan spelen (en al speelt) in de bestrijding van armoede en de opbouw van de maatschappij. Louk de la Rive Box, hoogleraar Internationale Samenwerking aan de Universiteit van Maastricht: ‘Er is een enorme behoefte aan investeringen in de opbouw van instituties en capaciteiten op het gebied van ICT.’ Hij suggereerde het initiatief te nemen in Utstein-verband (de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking in Duitsland, Noorwegen, Groot-Brittannië en Nederland, red.). ‘Kom er mee! En laat het vooral lezen door deskundigen uit het Zuiden.’

In een ‘Marshallplan voor ICT in ontwikkelingslanden’, of ‘ICT-aanvalsplan’, zoals VVD-parlementariër Cherribi het noemt, zou ook het bedrijfsleven zeer geïnteresseerd zijn. Philips heeft volgens hem in ieder geval wel oren naar medefinanciering van zijn idee voor een ICT-centrum in Afrika. Het geld van Ontwikkelingssamenwerking kan volgens Cherribi prima uit het potje voor internationaal onderwijs. ‘In het ‘Eveline Herfkens ICT-centrum’ kun je computervaardigheden leren, websites leren maken en worden docenten opgeleid die weer les gaan geven op het platteland,’ aldus de liberale ICT-specialist. Als Herfkens haar ICT-Actieplan naar de Kamer heeft gestuurd, zal hij een motie indienen met zijn plan.

Zijn plan heeft Cherribi, de eerste parlementariër met een eigen website, al persoonlijk aan de minister voorgelegd. ‘Ik ga er over nadenken,’ was haar antwoord.

De minister zou een ICT-centrum mogelijk wel in Jemen willen, maar de ‘Afro-Nederlander’, zoals Cherribi zichzelf noemt (hij is in Marokko geboren, red.), geeft de voorkeur aan een Afrikaans land. ‘Maar het moet toegankelijk zijn voor alle Afrikaanse landen.’

Loe Schout van ontwikkelingsorganisatie Hivos zag voor grote investeringen in ICT één grote beer op de weg, en dat is de minister zelf. ‘Herfkens is sceptisch over het gebruik van ‘e-toys’ (speelgoed) zoals ze het denigrerend noemt,’ aldus Schout.

Hivos-directeur Dijkstra hoopte in ieder geval een ding: dat niet de ontwikkelingsspecialisten van de Kamerfracties met de minister dadelijk gaan debatteerden over haar ICT-plan. ‘Laat Cherribi maar face-to-face met Herfkens praten’.

Hivos
Website (met zijn agenda) van Oussama Cherribi
Website (met zijn agenda) van Oussama Cherribi

Reacties