‘Herfkens moet meer aan ICT doen’

22-04-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

‘Het kabinet noemt zich een ICT-kabinet, maar minister Herfkens is de enige die er niets over zegt’, aldus Loe Schout van Hivos. Hij schreef voor Hivos het ICT beleids- en actieprogramma voor steun aan maatschappelijke organisaties in Afrika, Azië en Latijns Amerika. De informatie- en communicatietechnologie moet een belangrijker middel worden in het ontwikkelingsproces, meent Hivos.

Schout deed zijn opmerking tijdens het Nationale Duurzaamheidsdebat in de Rode Hoed in Amsterdam. Het debat was georganiseerd door de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling (NCDO).

Maar heeft ICT prioriteit in landen waar de meest essentiële noden nog moeten worden gelenigd? Kun je niet beter investeren in krijtjes en papier, gezondheidszorg of het aanleggen van goede wegen, vroeg de zaal.

Jac Strienen, directeur van het International Institute for Communication and Development (IICD), meende dat ICT juist de gezondheidszorg kan verbeteren. Als via het internet belangrijke informatie in afgelegen ziekenhuizen aanwezig is, kan het mensenlevens redden.

ICT helpt hongersnood in Ethiopië
Jaap baron van Till van de Stratix Consultant Group stelde zelfs dat de honger in Ethiopië de oorzaak is van gebrekkige communicatie. Nu blijft het voedsel in de havens staan. ‘Maar met ICT bouw je toch geen wegen of bruggen waar het voedsel uiteindeijk toch overheen moet’, pareerde de voorzitter. Waarop europarlementariër voor de VVD, Elly Plooy-van Gorsel enthousiast uitriep: ‘Met een mobieltje zou je wel kunnen bellen om te weten waar de vrachtwagen met voedsel staat.’

De voorzitter stuitte met zijn kritische vragen steeds op vijf enthousiaste (mannelijke) ICT-adepten in het panel. Er was altijd wel een voorbeeld van hoe ICT zijn nut had bewezen. De opstand van de studenten in Indonesië was mede te danken aan de vrijelijke informatiestroom via het internet. Indiërs die in het buitenland hadden gewerkt zetten in eigen land kleine ICT-bedrijfjes op. Afrikaanse vrouwen wisselen met elkaar van gedachten via het wereldwijde web.


ICT is een bron van inkomsten en kan de bureaucratie ondergraven, werd geconcludeerd. Maar dan moeten er wel kabels liggen of telefoons aanwezig zijn om verbinding met het web te maken. En daar liggen met name in Afrika grote obstakels: er zijn vele miljarden guldens voor nodig dat netwerk aan te leggen.


Hoewel hij niet erg optimistisch was, zei Henk de Goede van kabelbedrijf Casema: ‘Wij hebben er dertig jaar over gedaan om een ICT-infrastructuur aan te leggen.’ Ooit was Nederland ook ontwikkelingsland.

Reacties