'Herfkens moet een toontje lager zingen'

31-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Schulpen zei ook dat de minister zich fundamentalistisch opstelt als ze van Afghanistan eist dat het land zelf de verantwoordelijkheid neemt voor zijn ontwikkelingshulp. Volgens Schulpen kan de minister het beleid van het zogeheten 'ownership' niet loslaten op een land als Afghanistan dat nog niet eens een regering heeft.

'Ownership' betekent dat niet het donorland, maar het ontvangende land de verantwoordelijkheid heeft voor de uitvoering van de ontwikkelingshulp. Behalve Afghanistan kunnen nog meer landen die taak niet bolwerken, betoogde Schulpen in het debat dat was georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting.

Ook Herfkens' landenbeleid, de opsomming van de criteria waaraan een land moet voldoen om voor hulp in aanmerking te komen, moest het ontgelden. Volgens Peter Hermes, directeur van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZa), moet het armoedebeleid op regionaal in plaats van op landelijk niveau uitgevoerd worden. De huidige armoedebestrijding, de essentie van Herfkens' beleid, komt niet goed van de grond, vindt Hermes.

Herkens gaf toe dat de uitvoering van haar beleid in de praktijk soms knap lastig is. Maar zij heeft wel het een en ander in gang gezet, aldus de minister.

Reacties