OneWorld presenteert:

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

In 2012 overleed de 31-jarige Indiaas-Ierse tandarts Savita Halappanavar in een Iers ziekenhuis aan een geïnfecteerde miskraam. Savita had tevergeefs een abortusverzoek ingediend. De dood van Savita wakkerde veel discussie aan over abortusrechten in Ierland; ze werd het symbool van de campagne voor een soepelere abortuswet.

Op 25 mei stemde 66 procent van de Ieren voor modernere abortuswetgeving. De nieuwe wetgeving zal ervoor zorgen dat Ierse vrouwen straks tot twaalf weken hun zwangerschap kunnen afbreken; in Nederland ligt die grens bij vierentwintig weken. Op dit moment mogen Ierse vrouwen bij wie de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of incest geen abortus laten uitvoeren. Ook wanneer de foetus weinig overlevingskansen heeft, is volgens het achtste amendement van de Ierse grondwet zwangerschapsafbreking niet mogelijk. Vele Ieren in het buitenland keerden terug naar hun thuisland om te stemmen voor het intrekken van dit amendement. Op Instagram deelden ze hun reis en de overwinning nadien.

 

1.7.17 – #bathroomgraffiti #irishlife #irishlaw #repealthe8th

A post shared by Dr Rachel Morris (@rara.avis.press) on

#hometovote #irland #irishvote #repeal #abortion ?‍♀️❤️

A post shared by JingZ? (@jing960610) on

 

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
bw

Justine van de Beek

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Profielpagina

Advertentie

wca2019_600x500_v4 (002)