Hoe de ‘poenie’-verkiezing schaamte rondom de vulva vergroot

Vorige week werd door luisteraars van Radio 2 samen met dj Ruud de Wild het woord ‘poenie’ uitgeroepen tot nieuwe benaming voor het vrouwelijke geslachtsdeel. Maar hiermee wordt de bestaande schaamte rondom de vulva niet opgelost, betoogt Nadine Ridder.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Trouw kopte vorige week met het artikel ‘Poenie, het nieuwe woord voor vagina’. Hierin lees ik hoe radio-dj Ruud de Wild in zijn NPO Radio 2-programma De Wild in de Middag een verkiezing in het leven heeft geroepen omdat hij niet weet hoe hij de intieme delen van zijn dochters moet benoemen.

De Wild voelt zich ongemakkelijk en in plaats van dat hij bij zichzelf te rade gaat, plaatst hij het probleem buiten zichzelf en wijst hij naar de terminologie. ‘Kut’ is te plat, ‘vagina’ te medisch. Hoewel we De Wild hier een typisch gevalletje van mansplaining1 zien uitoefenen, gaat tot mijn verbazing Elsbeth Reitzema van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers mee in deze simplistische theorie, dat er minder gemakkelijk gepraat wordt over het vrouwelijk geslachtsdeel omdat de juiste terminologie ontbreekt.

Reactie Rutgers
“Wij vinden poenie een neutraal en een fijn familiewoord, maar veel belangrijker is dat ouders en leerkrachten geen gêne meer voelen bij het benoemen van het geslachtsdeel van meisjes. Poenie, vagina of vulva… als je er maar een woord voor gebruikt! Vrouwelijke seksualiteit is namelijk nog te veel een taboe. Het is goed om te zien dat de actie van Ruud de Wild zoveel losmaakt. Het gesprek is volle gang en als Rutgers volgen we het op de voet.” Zie ook hun blog hierover.
Ruud de Wild bepaalt dus dat er een verkiezing moet komen ‘om een luchtige aanduiding voor het vrouwelijk geslachtsdeel voor familiaal gebruik’ te vinden. Zijn luisteraars mogen kiezen uit tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni. Een verkiezing voor een nieuwe term en de correcte term staat er niet bij: dat is namelijk het woord vulva. Met 34,5 procent van de stemmen wint uiteindelijk ‘poenie’, afgeleid van het woord punani uit het Sranantongo (Surinaams).

Een verkiezing voor een nieuwe term en de correcte term staat er niet bij: dat is namelijk het woord vulva

Tot mijn grote verbazing presenteert de NOS de uitslag van deze radioverkiezing als feitelijke waarheid: ‘De vagina heeft een ‘nieuwe’ naam: poenie’. Zo lost Ruud de Wild met steun van Rutgers en zijn luisteraars binnen een week niet alleen zijn eigen probleem op maar dat van vele Nederlanders: eindelijk kan er gezellig met dochters over hun poenies worden gekeuveld.

In een eerdere column naar aanleiding van een commercial van tamponmerk Yoni, waarin ook wordt gezocht naar een nieuwe term omdat de bewoordingen ‘pruim’, ‘foef’ of ‘gleuf’ te grof zouden zijn, schreef ik over hoe ‘vulva’ eigenlijk de correcte term is. Het vaker gebruikte woord vagina is namelijk alleen juist wanneer de opening wordt bedoeld. We zeggen vaak vagina in plaats van vulva, omdat de focus op de opening van de vagina ligt, die vanuit het oogpunt van mannelijk genot het belangrijkste is.

Wat we vaak bedoelen is eigenlijk de vulva, het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan; de uitgang van de urinebuis, de schaamlippen, de clitoris, en de opening van de vagina. Het hele pakket, dus. The Huffington Post verhelderde een paar jaar geleden het verschil tussen vagina en vulva al, en laat zien dat de laatste term over het algemeen correcter is.

Dat er een alternatief voor vagina wordt gebruikt en de vraag welke term er wordt gekozen is belangrijk, maar de kern van het probleem ligt dieper: de schaamte die heerst en wordt uitgebuit rondom de vulva.

Deze diepgeworteld schaamte komt voort uit het vroeg aanleren van het verstoppen en veranderen van de vulva. Er moet worden geschoren, gewaxt, gelaserd, gewassen met speciale zeep, er moeten intieme douches worden genomen, dagelijks inlegkruisjes worden gebruikt en schaamlippen moeten worden gecorrigeerd. Zodat we iedere avond onze vulva in een handspiegel kunnen bewonderen? Of voor de blik en het oordeel van de ander?

Er moet worden geschoren, gewaxt, gelaserd, gewassen met speciale zeep, intieme douches moeten worden genomen, schaamlippen gecorrigeerd

Het is duidelijk wie profiteert. Bedrijven die inspelen op de op jonge leeftijd aangeprate schaamte met producten die deze schaamte zogenaamd wegnemen maar hierdoor juist vergroten.

Het is duidelijk wie profiteert: bedrijven die inspelen op de aangeprate schaamte, die met producten de schaamte juist vergroten

‘Maar penis noemen we toch ook piemel?’ is een vaak gehoord argument bij de zoektocht naar een andere term. Om te illustreren dat het niet gaat om de term maar om de associaties daarbij raad ik je aan een kijkje te nemen in het vak ‘intieme producten voor de man’ in de drogist. Je zult zien dat onzekerheid van mannen niet op dezelfde manier wordt gevoed en uitgebuit. Het is betrekkelijk leeg in het penisschap, want er bestaat geen diepgewortelde schaamte waar fabrikanten op in kunnen spelen.

Free bleeding: vies, provocatief en ongezond?

Dus als Ruud de Wild van het ongemakkelijke gevoel af wil, leert hij zijn dochters dat hun vulva een intiem maar normaal onderdeel van hun lichaam is. Dat hun vulva uniek is en er niet uit hoeft te zien zoals de media of Instagramfoto’s het voorschrijven. Dat hun vulva belangrijk is voor seks, maar dat ze hun vulva nooit tot louter seksorgaan zouden moeten laten reduceren. Dat ze later in de slaapkamer zelf woorden kunnen kiezen die ze prettig vinden, maar dat ze thuis vulva zeggen, simpelweg omdat het de correcte term is.

Hiermee normaliseert hij het voor zichzelf en voor zijn dochters. En over de rest van vrouwelijk Nederland hoeft hij zich niet te bekommeren, wij redden ons wel.

  1. Mansplaining: wanneer een man een vrouw iets uitlegt terwijl zij die uitleg niet nodig heeft ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons