Handreiking Thaise generaals overtuigt de moslims nog niet

21-12-2006
Door: Minke Nijhuis
Bron: Trouw

In de drie zuidelijke, overwegend islamitische provincies Yala, Narathiwat en Pattani, waar Sunai zijn onderzoek doet, vielen sinds januari 2004 ten gevolge van het conflict tussen militante moslims en regeringstroepen naar schatting ruim 1800 doden, merendeels burgers.

Het gebied is een voormalig sultanaat dat in 1902 door Thailand werd geannexeerd. Separatisten opereren er al decennia. Onder de harde militaire lijn van de afgezette regering van premier Thaksin liepen de spanningen zo hoog op, dat het deels een oorlogszone werd.

Hoewel de persoonlijke situatie van Sunai is verbeterd, is hij over de perspectieven voor vrede in het zuiden heel wat minder optimistisch. De interim-regering die na de staatsgreep werd geïnstalleerd begon een proces van verzoening, maar hij vraagt zich af of die voldoende vervolg zullen krijgen. Evenmin is duidelijk hoe de militante moslimgroepen zullen reageren op de politieke veranderingen in Bangkok.

De leider van de coup, Sonthi Boonyaratgalin, die moslim is, beloofde een politieke benadering van het probleem. Interim-premier generaal Surayud Chulalont bood begin november de bewoners van het zuiden excuses aan voor het harde optreden van de staat. Ook gaf hij toe dat het geweld in het zuiden te maken had met sociale ongelijkheid en hij erkende dat de islam een belangrijke plaats inneemt in de boeddhistische samenleving. De lokale bestuurscentra voor vrede en ontwikkeling die onder de regering Thaksin in 2002 waren afgeschaft, werden in ere hersteld. Zij doen onder andere onderzoek naar corruptie en incompetentie onder ambtenaren en politici en waren in het verleden redelijk succesvol.

Lees verder bij TrouwDit artikel is ten dele - met toestemming - overgenomen van Trouw

Reacties