Handelsconflict tussen VS en China over gemodificeerde soja is uit de lucht

08-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Financial Times

De zaak rond de genetisch gemodificeerde (GM) sojabonen had wel eens tot het eerste grote handelsconflict tussen beide landen kunnen leiden sinds de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Eerder had China aangegeven dat alle buitenlandse importeurs vanaf 20 maart een veiligheidscertificaat moesten hebben. Het bemachtigen van zo’n certificaat zou wel eens 270 dagen kunnen duren. De VS klaagden dat niet duidelijk was op welke gronden een dergelijke veiligheidsanalyse zou worden gemaakt.

In de eerste maanden van dit jaar is de verkoop van GM soja als gevolg van de gevreesde restricties met 100 miljoen dollar gezakt.

Na onderhandelingen in Peking heeft China toegezegd om er tijdelijk vanuit te gaan dat de GM sojabonen veilig zijn. Een eventuele blokkade van Amerikaanse soja in de loop van maart is hiermee van de baan.

China vormt de grootste markt voor Amerikaanse sojabonen. Vorig jaar kocht het Aziatische land voor meer dan een miljard dollar aan Amerikaanse soja, waarvan tweederde genetisch gemodificeerd is.

Na de weigering van de Europese Unie om nog langer GM soja uit de VS toe te laten, waren Amerikaanse boeren bang dat nu de andere grote markt gesloten zou worden. De VS zelf beschouwen GM soja als veilig.

Reacties