Handelscommissaris Lamy (EU) verkoopt zijn beleid duur

01-06-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Hij werd aangekondigd als ‘dé man als het in Europa over handel gaat.’ Inderdaad is de Fransman Lamy een zwaargewicht op het wereldhandelstoneel waar Europa en de Verenigde Staten tot voor kort de dienst uitmaakten. Maandagavond liet de handelscommissaris zich vooral lenen als decorstuk voor een verkiezingsdebat tussen Nederlandse Europarlementariers.

In de zevende Globaliseringslezing had Lamy zelf weinig opzienbarends te melden. ‘Globalisering kent twee kanten, een lichte en een donkere. Aan die donkere kant liggen de uitdagingen voor ons. Kapitalisme werkt maar wij moeten de gewelddadige kanten ervan beteugelen met regels,’ aldus de Franse sociaal-democraat.

Lamy schetste vervolgens het proces van liberalisering van de handel binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO), dat in Doha vaart kreeg, maar strandde in het warme zand van Cancun. In juli moet alles weer worden vlotgetrokken en daarom hebben hij en zijn collega Fischler (landbouw) voorgesteld de exportsubsidies (2,8 miljard euro) aan Europese boeren af te schaffen. Mits (!) de Amerikanen, Canadezen en Australiërs vergelijkbare handelsverstorende landbouwsteun schrappen.

Kwetsbaar

Max van den Berg (PvdA) verwelkomde de stap van Fischler en Lamy maar vond deze niet ver genoeg gaan. ‘In totaal subsidieert de EU haar boeren met maar liefst 43 miljard euro. Volgens Van den Berg moet dumping worden aangepakt en drastisch in de inkomenssteun aan boeren worden gesneden, ongeacht wat de VS doen. Die verstoren eveneens de handelskansen van boeren in ontwikkelingslanden. Landen die bovendien het recht moeten behouden hun kwetsbare economieën met importtarieven te beschermen tegen goedkope westerse producten.

Van den Berg hamerde ook op het belang van menswaardige arbeidsomstandigheden. Europa moet haar standaarden op dit gebied binnen de WTO verdedigen tegen landen als India en China waar lage arbeidskosten als gevolg van kinder- of slavenarbeid handelsvoordelen opleveren.

’Leuk dat Van den Berg zich sterk maakt voor betere arbeidsomstandigheden in die landen,’ reageerde VVD’er Jan Mulder, ‘maar ik bekommer me graag om de Nederlandse boeren, van wie inmiddels 40 procent onder het minimuminkomen leeft.’ Mulder was weliswaar voor afschaffing van de exportsubsidies maar ‘al ben ik liberaal’ – duidelijk niet voor volledige liberalisering van de landbouw en al zeker niet voor eenzijdige concessies van de Europese Unie.

Gijzelen

Kathalijne Buitenweg (Groen Links) vond handelsverstorende praktijken als dumping en exportsubsidies amoreel en eiste daarom krachtdadig optreden van de Europese Unie. ‘Als Europa een eigen lijn trekt in de kwestie Kyoto, waarom laat u zich nu dan gijzelen door de Verenigde Staten. Dat moet u niet doen!’

Lamy was het tot dan toe met zijn panelgenoten meer eens dan oneens geweest, maar het decorstuk veerde op dat moment op en verhief zich figuurlijk boven het politieke gekrakeel. ‘De WTO is geen filantropische organisatie, het is een onderhandelingsplatform waar sterke en concurrerende economieën afspraken maken. Sorry als ik dit publiek teleurstel, maar iedere onderhandelaar probeert zelfs iets goedkoops zo duur mogelijk te verkopen.’

color=red>

Peter Y. Smit schrijft:
"Ik ben in het algemeen geen sympathisant van de politiek van erocommissaris Lamy. Hier heeft Lamy naar mijn mening echter wel een punt. Tegenover het volstrekt asociale kapitalisme van de VS past alleen een machtswoord. Hoe goed linkse hemelbestormers het ook bedoelen, tegenover de keiharde machtspolitiek van de VS past alleen een even hard machtswoord. Voor minder buigt de VS helaas niet. Dat ligt niet aan ons, dat ligt aan hen.
Het gaat hier om macht, niet om moraal."

EU-Commissariaat voor buitenlandse handel
PvdA
PvdA
PvdA

Reacties