Halfuur zendtijd voor tien grote humanitaire crises

12-01-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Tienduizenden vluchtingen in Tsjaad, voortdurende onderdrukking in Tsjetsjenië en aanhoudend geweld in Burundi: het zijn drie van de tien humanitaire crises die zijn opgenomen in de lijst van Medecins sans Frontieres (MSF, Artsen zonder Grenzen). Er spelen zich stuk voor stuk menselijke drama’s af, maar de media lopen er niet warm voor.

De media-waakhond Tyndall Report turfde de minuten aandacht die de drie grote Amerikaanse nieuwsshows (CBS, ABC en NBC) gaven aan de humanitaire rampen die MSF in haar jaarboek opnam. Welgeteld 0,2 procent van zendtijd werd er voor uitgetrokken.

'Slechts weinig Amerikanen zijn zich bewust dat op dit moment honderdduizenden mensen een veilig heenkomen zoeken (…),’ zegt Nicolas de Torrente, directeur van de Amerikaanse MSF. ‘Toch zeggen de mensen die we in het land spreken, dat ze wel willen weten over die crises. Dus het is ook aan hen zich uit te spreken en er actie op te ondernemen.’

Het drama dat de minste aandacht kreeg in 2003, was de situatie in Tsjaad. Daar zochten 40.000 vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, na een staatsgreep, hun toevlucht. Door het toenemende geweld in de Dafur-regio in Sudan vluchtten 95.000 Sudanezen naar Tsjaad. De hulp aan de vluchtelingen komt zeer langzaam op gang.

In Tsjetsjenië, nummer 2 op de lijst, werden 30.000 ontheemden door de Russische troepen gedwongen terug te keren naar huis.

Verder op de lijst van vergeten humanitaire tragedies staan Burundi, Colombia, de Democratische Republiek Congo, Somalië, de vluchtelingen van Noord-Korea en de gezondheidsstructuur in Ivoorkust.

Ook wordt genoemd de ziekte malaria, waaraan 3.000 kinderen per dag sterven, ondanks het feit dat een effectieve bestrijding mogelijk is. Aandacht ontbrak ook voor de lobby van de Amerikaanse farmaceutische industrie. Zij probeerde in internationale handelsverdragen opgenomen te krijgen dat hun intellectuele eigendomsrechten op medicijnen tegen HIV/aids gehandhaafd en de levering van goedkopere kopie-medicijnen beperkt blijft.

Tyndall telde ook het aantal minuten zendtijd van de grote drie nieuwsnetwerken voor aids, de ziekte die vorig jaar wereldwijd drie miljoen mensen doodde: 39 minuten.

De opwarming van de aarde kreeg 15 minuten aandacht in 2003.

Aan de oorlog in Irak daarentegen, met in 2003 zo'n 8.000 dodelijke slachtoffers (hetzelfde aantal doden als aids in één dag veroorzaakt), werd 4.047 minuten besteed.

Lijst van humanitaire rampen door Artsen zonder Grenzen
Tyndall Report
Tyndall Report

Reacties