Half miljoen Afghaanse meisjes in 2005 weer naar school

20-01-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat meldde een woordvoerder van de VN Ondersteuningsmissie in Afghanistan (UNAMA) donderdag in een week waarin het land werd getroffen door diverse zelfmoordaanslagen.

Eenderde van de meiden volgt lessen in door het VN-kinderfonds Unicef ondersteunde schooltjes in dorpen en gehuchten. Tweederde van hen gaat naar de reguliere overheidscholen. Voor zo'n 100.000 kinderen zijn de klassen ook wat meer opgeknapt en aangekleed.

In Afghanistan is bijna 45 procent van de bevolking jonger dan 15 jaar. Er zijn ongeveer 6,5 miljoen meisjes.

Mijnen

Ongeveer vierduizend onderwijzers begonnen vorig jaar aan een nieuw opleidingsprogramma van Unicef, waarbij ze in werktijd bijgespijkerd worden.

Zo'n negenduizend mensen werden bovendien opgeleid om aan scholen een lesprogramma over de risico's van mijnen te verzorgen. Volgens UNAMA zou het aantal mijngerelateerde ongelukken in 2005 met 10 procent zijn afgenomen.

 

Lichtpunt

Een jaar geleden verscheen 'Security With A Human Face', het eerste Human Development Report (HDR) van de VN-organisatie voor Ontwikkeling (UNDP) dat ooit over Afghanistan is samengesteld. Ook daarin werd al melding gemaakt van goede resultaten op het gebied van onderwijs. Zo'n 55 procent ging op dat moment weer naar school, na jaren van oorlog die ook vele schoolgebouwen verwoestte. Van de meisjes werd nog steeds zo'n 80 procent om verschillende redenen thuisgehouden, aldus het rapport.

De onderwijssituatie was een van de weinige lichtpunten in het rapport dat eindelijk betrouwbare harde gegevens over de sociale en menselijke ontwikkeling in Afghanistan bracht. De opstellers waarschuwden er vooral voor dat als de veiligheid en welzijn van de Afghanen niet wordt gewaarborgd, het land snel zou kunnen afglijden naar chaos en nieuw geweld.

Dat gevaar is nu aanwezig. Het geweld in enkele provincies in Afghanistan is de afgelopen weken opgelaaid. Over tien dagen heeft in Londen een internationale conferentie plaats over een vijfjarenplan dat de wederopbouw van Afghanistan een nieuwe impuls moet geven. De internationale gemeenschap wil ook aan antwoord bieden op het nieuwe geweld.

Reacties