Haïti: Spoken uit het verleden doemen weer op

17-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Haïti doorleeft een ernstige crisis nu de oppositie het aftreden eist van president Jean-Bertrand Aristide. In verscheidene steden is geweld uitgebroken. In die chaos doemen spoken uit het verleden weer op, stelt Amnesty.

‘In deze cruciale fase is het laatste waaraan het land behoefte heeft, dat de leiderschapsposities van de gewapende oppositie worden ingenomen door mensenrechtenschenders uit het verleden,’ zegt Amnesty.

Op 14 februari zei Louis Jodel Chamblain, een voormalige en beruchte paramilitair, op de radio dat hij de gewapende oppositie die Aristide wil afzetten, gaat steunen.

Massamoord

Chamblain was een van de zeven militaire en para-militaire leiders die in september 1995 bij verstek waren veroordeeld tot gedwongen arbeid voor het leven vanwege betrokkenheid bij de executie van Antoine Izméry, een bekende activist voor de democratie. Chamblain vluchtte naar het buitenland om zijn straf te ontlopen.

Ook Jean Pierre Baptiste, alias ‘Jean Tatoune’, een andere para-militaire leider uit het verleden, is terug aan het front. Baptiste was veroordeeld tot gedwongen arbeid voor het leven voor zijn aandeel in de Raboteau massamoord in 1994. In 2002 wist Baptiste uit de gevangenis te ontsnappen.

Bendeleden onder leiding van ‘Jean Tatoune’ zouden zich de laatste maanden al regelmatig hebben bezondigd aan misdaden tegen de overheid, ambtenaren, aanhangers van Aristide en inwoners van de stad Gonaïves.

Louis Jodel Chamblain en Jean Tatoune behoorden beiden tot de paramilitaire groep Fraph. Die was in het leven geroepen door de voormalige militaire leiders die de facto het land leidden na de staatsgreep tegen de toenmalige president Aristide in 1991. Fraph-leden waren verantwoordelijk voor talloze mensenrechtenschendingen voordat de democratie in 1994 werd hersteld.

Amnesty roept de autoriteiten op ‘alles te doen wat in hun macht ligt’ om die personen weer te arresteren. ‘Ook de politieke oppositiepartijen moeten de komst van die notoire figuren aan het hoofd van gewapende oppositie tegen Aristide veroordelen en duidelijk aantonen dat zij zelf staan achter respect voor mensenrechten en het recht,’ aldus Amnesty.

color=red>

Amnesty International

Reacties