Guinee, Sierra Leone en Liberia zoeken oplossing voor vluchtelingen

13-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Duizenden vluchtelingen, die eerder Sierra Leone en Liberia hadden verlaten vanwege het geweld, sloegen opnieuw op de vlucht na de oproep van president Lansana Conte de buitenlanders te verjagen.

De laatste weken zijn grensdorpen in Guinee verscheidene malen doelwit geweest van overvallen. Echter niet de vluchtelingen, maar rivaliserende rebellenbewegingen zouden daar verantwoordelijk voor zijn.

De Guineese president ontmoette dinsdag het staatshoofd van Sierra Leone, Ahmed Tejan Kabbah. Kabbah verklaarde dat Conte de veiligheid van de 330.000 vluchtelingen uit Sierra Leone garandeert. Beide landen willen gemeenschappelijk de onstabiele situatie in de regio tegengaan.

Charles Taylor, president van Liberia, zei woensdag bereid te zijn informatie en veiligheidstroepen uit te wisselen met Guinee om de rust in de regio te herstellen. Bovendien wil hij de 125.000 vluchtelingen uit zijn land per vliegtuig uit Guinee ophalen.

Guinee herbergt het grootst aantal vluchtelingen van Afrika.

Stokken en stenen
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft getuigenverklaringen van vluchtelingen verzameld en die woensdag vrijgegeven. Het blijkt dat de vluchtelingen uit hun huizen zijn verdreven en zijn geslagen. Vrouwen zijn verkracht. De aanvallers gebruikten stokken, stenen, ijzeren staven en messen.

De politie heeft willekeurig mensen opgesloten. Volgens de Unhcr zouden er 3000 mensen vastzitten. Een man zou in de cel zijn overleden.

HRW roept de regering van Guinee de schuldigen aan het geweld te vervolgen. De Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unhcr) moet de vluchtelingen beter bescherming bieden. Tot nu toe heeft de Unhcr niets gedaan, aldus HRW.

Getuigenverklaringen op de website van Human Right Watch

Reacties