Guaraní-indianen verenigen zich

09-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/Oneworld

De vergadering in het Braziliaanse Sao Gabriel werd bijgewoond door Guaraní uit Brazilië Bolivia, Paraguay, Uruguay en Argentinië. Ook leiders van andere inheemse volken uit Brazilië waren vertegenwoordigd.

 

Ter afsluiting van de Continentale Assemblee van de Guaraní marcheerden ruim 8000 indianen dinsdag naar de plek waar 250 jaar geleden Sepé Tiarajú werd vermoord. Sepé Tiaraju was de leider van een inheemse verzetsbeweging die het opnam tegen de Spaanse en Portugese kolonisten.

  

Guarani2

Guaraní herdenken Sepé Tiarajú
Bron: CIMI

De Guaraní gaan voortaan maandelijks samen overleggen over de problemen van hun volk. Net als andere inheemse groepen hebben de 150.000 Guaraní-indianen in Zuid-Amerika nauwelijks politieke macht. Ze strijden al jaren voor hun rechten op grond. Vooral in Brazilië mondt de ontevredenheid van de indianen over hun marginale positie de laatste tijd steeds vaker uit in gewelddadige confrontaties.

 

Op verschillende plaatsen in Brazilië hebben indianen land bezet dat ze terugeisen van ondernemingen en grootgrondbezitters. 'De recente landconflicten zijn het gevolg van de trage afbakening van indianenreservaten,' aldus Saulo Feitosa van de Katholieke Inheemse Missionaire Raad (CIMI). 'Per jaar handelt de regering amper zes indianengebieden af - op die manier duurt het nog 45 jaar voor alle grenzen wettelijk zijn vastgelegd.' 

 

Mario Karaí, één van de organisatoren van de bijeenkomst, hoopt dat de internationale samenwerking tussen Guaraní-indianen uitgroeit tot een algemene inheemse beweging. De hoop van de Guaraní is vooral gericht op Bolivia, waar sinds vorige maand voor het eerst een indiaanse president aan de macht is; Evo Morales. 'Een belangrijke bondgenoot', volgens Karaí. 'Met zijn steun kunnen we binnen twee tot drie jaar een grote inheemse bijeenkomst organiseren in Bolivia.'

CIMI
Indianen in Brazilië

Reacties