‘Grote kans op aardbeving in Istanbul’

01-05-2000
Door: OneWorld Redactie

De bevindingen van de wetenschappers staan gepubliceerd in het blad Science. ‘Binnen dertig jaar is er grofweg 60 procent kans op een beving’, zegt Thomas Parsons, geofysicus van het Amerikaanse Geological Survey.

De uitkomsten van het onderzoek zouden tot paniek kunnen leiden, maar Parsons roept juist op tot kalmte. Hoewel de aardbeving morgen kan plaatsvinden, hopen de wetenschappers dat door de waarschuwing de Turkse inwoners van de stad beseffen dat ze voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Dat verkleint de kans op schade. Bevestig de kasten alvast goed aan de muur, ontwikkel een veiligheidsplan als het echt gaat beven en houdt de EHBO-kist bij de hand, zijn enkele adviezen van Parsons.

De wetenschappers hebben de aardbevingen in Turkije sinds 1500 geanalyseerd en uitgerekend hoe groot de kans is dat de aardschotten weer gaan botsen. Volgens de wetenschappers is die kans 62 procent, met een foutmarge van 15 procent. Hoe zwaar de beving zal zijn is afhankelijk van waar precies de schotten tegen elkaar aanschuren.

De wetenschappers willen hun conclusies mede gebruiken voor de Verenigde Staten. De kans dat de San Andreas-breuk bij San Francisco binnen dertig jaar opnieuw voor een beving zorgt, is eveneens groot.

Turkije werd eerder getroffen door grote aardbevingen in 1509, 1719, 1776 en 1894. De laatste zware beving, Kocaeli genaamd, vond plaats in 1999. Daarbij kwamen ruim 17.000 mensen om het leven, raakten er 44.000 mensen gewond en werd een kwart miljoen mensen dakloos.

De schade die Turkije leed wordt geschat tussen de drie en 6,5 miljard dollar. Dat staat gelijk aan 3 procent van het nationale inkomen van Turkije.

U.S. Geological Survey

Reacties