Grote Groene Muur vertraagt Chinese verwoestijning

09-06-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De Gobi, de Taklimakan, de Kumtag en kleinere woestijngebieden wonnen in de jaren negentig gezamenlijk nog meer dan 10.000 vierkante kilometer bij per jaar (bijna 30 procent van de oppervlakte van Nederland).

Volgens het Chinese ministerie van Bosbouw is die groei dit decennium vertraagd tot ongeveer 3.000 vierkante kilometer per jaar. Dat is vooral te danken aan een investering van 50 miljard yuan (ongeveer 5 miljard euro) die de overheid sinds 1978 heeft gedaan.
China hoopt de Olympische Spelen van 2008 in een groene omgeving te kunnen laten plaatsvinden.

Hetzelfde ministerie erkent dat het probleem van de verwoestijning urgent blijft. Momenteel is eenvijfde van het totale Chinese grondgebied bedekt door woestijnen.

 

De stormachtige economische groei van het land is daar mede debet aan. Landbouwgrond is ten prooi gevallen aan industrialisering. Bossen zijn uitgedund als gevolg van de grote vraag naar hout voor de bouwsector en meubelindustrie. Inmiddels importeert China het meeste hout uit landen als Indonesië en Maleisië, waar veel hout illegaal wordt gekapt.


Zandstormen

Het dorre Chinese binnenland is intussen het grootste gebied op aarde waar goede akkergrond verandert in levenloze zandvlakten, zegt de Amerikaanse milieudeskundige Lester Brown van het Earth Policy Institute. Dat zand stuift bij storm geregeld naar de andere kant van het land, naar Korea en Japan en zelfs de Verenigde Staten. 'Teelaarde is één van de belangrijkste Chinese exportproducten', aldus een cynische Brown.

De Chinese boeren houden nu 339 miljoen koeien, schapen en geiten. Volgens Brown vreten die de toch al magere graslanden verder kaal. De Chinese regering probeert door irrigatie meer gras en hooi te produceren en heeft ook een selectief verbod ingesteld op het weiden van vee in kwetsbare gebieden. Maar volgens Brown zal dat niets uithalen als de kuddes niet kleiner worden.

 

Het droge en straatarme westen van China moet zich het meeste zorgen maken over de verwoestijning. Volgens de regering bedreigen de uitbreiding van de Gobi, de Taklimakan en de Kumtag het levensonderhoud van 400 miljoen Chinezen.

Zaterdag 17 juni is het de Internationale Dag van de bestrijding van woestijnvorming en droogte. Het jaar 2006 is bovendien al het VN-jaar van verwoestijning en woestijnen. 

VN-organisatie tegen verwoestijning
Informatienetwerk over verwoestijning China

Reacties