Grootgrondbezitter Brazilië veroordeeld wegens moord

07-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De uitspraak wordt gezien als historisch. Bij veel misdaden in de binnenlanden van Brazilië komt het lang niet altijd tot vervolging.

Een Franse dominicaan die opkomt voor de landloze boeren zegt dat met de uitspraak een precedent is geschapen. ‘Voor het eerst is de onschendbaarheid van de agrarische elite gebroken. Ondanks tal van obstakels zijn we erin geslaagd een overwinning te boeken’, aldus Henry des Roziers.

Het hof in Belem acht bewezen dat Jerônimo Alves Amorim geld had betaald aan José Serafim Alves, de man die de moord uiteindelijk pleegde. Amorim vreesde dat veel landloze boeren zich op zijn grondgebied zouden vestigen. Alves werd in 1994 voor de moord veroordeeld tot 25 jaar cel. In maart dit jaar wist hij te ontsnappen, met medewerking van de gevangenisdirectie.

Een kwart van de 167 miljoen inwoners van Brazilië is werkzaam in de landbouw. Maar de grond is zeer ongelijk verdeeld. Bijna de helft van het bouwland is in handen van een kleine groep mensen. Vijf miljoen gezinnen leven onder moeilijke omstandigheden, zonder eigen grond en zonder toegang tot kredieten.

Reacties