Groenland ontsnapt mogelijk aan broeikaseffect

13-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van historische meteorologische gegevens, verzameld door Deense onderzoekers. Hieruit blijkt dat gedurende de periode 1958-2001 de gemiddelde temperatuur in het zuiden van Groenland daalde met 1,29 graden Celsius. Wereldwijd steeg de temperatuur in dezelfde periode met 0,53 graden.

Noord-Atlantisch klimaatfenomeen

De onderzoekers Edward Hanna, werkzaam op het Instituut voor Oceanologie aan de Universiteit van Plymouth in Engeland, en John Cappelen van het Deense Meteorologisch Instituut in Kopenhagen denken dat de koelere temperatuur op Groenland samenhangt met een Noord-Atlantisch klimaatfenomeen.

Dat fenomeen is een natuurlijk terugkerend weerpatroon dat klimaatveranderingen in de Noord-Atlantische regio veroorzaakt. Momenteel bezorgt het klimaatfenomeen Noord-Europa milde, natte winters. Hanna en Cappelen geloven dat dit weerpatroon een relatie heeft met de lage temperatuur langs de kust van Groenland. Ook achten zij dit fenomeen verantwoordelijk voor de vermindering van het smelten van de ijsvlakte, totaal in tegenstelling met de opwarming van de aarde.

Zorgenkindje

Verrassend genoeg zou uit de meest recente cijfers blijken dat de gemiddelde temperatuur op aarde nu licht aan het dalen is, aldus Hanna. ‘De boodschap van dit alles is, volgens mij, dat het broeikaseffect geen onveranderlijk proces is. En dat regionale verschillen zeker mogelijk zijn.’

Groenland beslaat ruim twee miljoen vierkante meter aarde. 85 Procent daarvan is bedekt met ijs, dat op sommige plaatsen ruim drie kilometer dik is. Het eiland is belangrijk voor klimaatstudies omdat elke grote hoeveelheid smeltend ijs de zeespiegel verhoogd. Wanneer de gehele ijsvlakte smelt stijgt het zeewaterniveau met maximaal zes of zeven meter.

Geophysical Review Letters: Recent cooling in coastal southern Greenland and relation with the North Atlantic Oscillation

Reacties