Zuiniger Windows kan 45 miljoen ton CO2 uitsparen

20-11-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

 

Veel computers verbruiken energie omdat ze bijvoorbeeld 's nachts nog ongebruikt aanstaan. Met Vista, het volgende besturingssysteem van Microsoft dat eind januari 2007 uitkomt, moet dat verleden tijd worden. Bij de opvolger van Windows XP zal de computer voortaan standaard na één uur inactiviteit in de slaapstand schakelen.

 

Door computers uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt, kunnen consumenten en bedrijven jaarlijks 43 tot 55 euro per pc besparen. Behalve de portemonnee profiteert het milieu ook omdat de CO2-uitstoot door het lager energieverbruik wordt beperkt.

 

Ierland

 

Gebaseerd op de voorzichtige raming dat er 100 miljoen computers draaien op Windows, gaat het  Amerikaanse magazine Foreign Policy ervan uit dat jaarlijks wereldwijd minstens 3,8 miljard tot 5,4 miljard euro wordt gespendeerd aan energie voor computers waar niet aan wordt gewerkt.

 

Door computers twaalf uur per dag in de slaapstand te zetten, kan de CO2-uitstoot met 45 miljoen ton per jaar worden gereduceerd. Dat is volgens het tijdschrift het equivalent van de jaarlijkse CO2-uitstoot die alle huishoudens en industrie in een land ter grootte van Ierland produceren.
 

Slurpende servers


Het hoge energieverbruik valt niet alleen op het conto van particuliere en bedrijfscomputers te schrijven. Ingenieurs van Google waarschuwen voor het steeds hogere energieverbruik van de duizenden servers die de zoekmachine draaiende houden. Spelcomputers zijn ook grootverbruikers: de nieuwe Playstation 3 die Sony dit jaar lanceerde, verbruikt 380 wattuur. Zijn voorganger, de Playstation 2, kon nog met 79 wattuur toe, de eerste Playstation consumeerde 10 wattuur.

Daarnaast zal het aantal computergebruikers nog toenemen. Onderzoek van Forrester Research toont aan dat het aantal computers in de wereld tegen 2010 zal verdubbelen tot 1,3 miljard. Vooral in China, Rusland en India neemt het aantal pc-bezitters toe: een derde van alle nieuwe pc's zal daar verkocht worden.

 

 

Windows Vista

Foreign Policy

Forrester Research

 

Reacties