Slakken in de sla

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het leek ons zo leuk, een moestuinbak in de achtertuin. Maar zelf eten we er deze zomer nauwelijks van, de slakken des te meer. Ik ben niet de enige. OneWorld hoofdredacteur Lonneke was maanden bezig geweest met het grootbrengen van AH-moestuintjesplanten, eenmaal buiten viel alles ten prooi aan de slakken. Slakken zijn trending topic in de nieuwsbrieven van Jelle Medema, bekend van de Makkelijke Moestuin-bakken. 'het lijkt wel of vooral de naaktslakken er alles aan doen om te bewijzen dat mijn anti-slak middelen niet werken.'

Zelf zoek ik al jaren naar de ultieme tip

Zelf zoek ik al jaren naar de ultieme tip, maar net als Jelle heb ik die nog niet gevonden. Al is honderd procent slakvrij niet mogelijk, je kunt de schade wel beperken. Als je slakkenvraat wilt voorkomen, is de eerste vraag of je de slak wilt sparen of niet. Want ook al kies je een middel dat als 'milieuvriendelijk' of 'veilig voor huisdieren' wordt aangeprezen, voor de slak kan het een akelige dood betekenen.

Barricade

Wil je de slak sparen, dan kun je een barricade opwerpen. Om de plant leg je materiaal waar slakken niet graag overheen kruipen, zoals stro, cacaodoppen, koffiedrab of gemalen schelpen. Slakken gaan met hun weke buikjes niet graag over iets scherps heen. Vanuit dat idee kun je een afgeknipte plastic fles om jonge plantjes zetten, of er een slakkenborstel (een soort flessenrager) omheen leggen.

Ook koper zou slakken afschrikken. Er is koperband te koop dat je om  potten kunt plakken, maar een koperen ring of een stukje koperen buis werkt ook.

De bierval werkt lang niet altijd en is alleen geschikt voor mensen met een sterke maag. 

Als je het niet erg vindt de slakken te doden, kun je bakjes met bier neerzetten. Graaf ze niet in, anders vang je ook andere dieren. Slakken komen op de geur van bier af en verdrinken. De bierval werkt lang niet altijd en is alleen geschikt voor mensen met een sterke maag. Na een paar dagen kun je half ontbonden slakken in de potjes aantreffen, die bij warm weer ook nog eens vreselijk stinken.

Je kunt ook dieren inzetten tegen de slak. Vogels, egels, padden en kikkers eten slakken. Je kunt je tuin zo inrichten dat deze dieren er graag verblijven. Nadeel is dat ze houden van een tikje rommelige of vochtige tuin, en dat is precies waar de slak ook van houdt. Bovendien is een enkele vogel of egel niet opgewassen tegen een flinke slakkenexplosie. Er zijn aaltjes te koop die parasiteren op de slak. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar de methode is milieuvriendelijk en effectief zegt Milieucentraal.

Slakkenkorrels

Dan zijn er uiteraard de slakkenkorrels. Als je daarvoor kiest, let dan heel goed op de giftigheid. Kies liever korrels met ferri-fosfaat dan met metaldehyde. Methaldehyde verstoort de vochtregulatie en de slak sterft ter plekke. Als je ze ooit gebruikt hebt, ken je het resultaat: slijmsporen en slakkenlijkjes tussen de planten. Groot nadeel is dat metaldehyde ook giftig is voor egels, vogels, honden en mensen. Beter is het om korrels met ferri-fosfaat te gebruiken. Ferri-fosfaat  zorgt ervoor dat de slak stopt met eten. Hij trekt zich terug in zijn schuilplaats en verhongert.

Wat ik ook probeer, deze zomer is er geen redden aan. 

Wat ik ook probeer, deze zomer is er geen redden aan. Ik heb daarom gekozen voor de meest basic vorm van bestrijding: ik vang de slakken met de hand. Overdag kun je ze uit hun vaste schuilplaatsen plukken (de onderkant van een bloempotten, onder bladeren). In de schemering vang je ze op of op weg naar hun favoriete planten. Het kost tijd, je moet niet vies zijn van wat slijm op je handen en je mist heel wat exemplaren die zich goed verstopt hebben. Verder is het een kwestie van berusting. Basilicum kweek ik in de vensterbank, aan sla en wortels begin ik niet meer. Inmiddels weet ik wat wel kan in de moestuinbak: komkommers, tijm, salie, tomaten, radijsjes en bosuitjes. Ook lekker.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons