Hoe duurzaam leef jij?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ik heb altijd de verkeerde vraag gesteld: ‘is duurzaamheid een elite-ding?’ Inmiddels vraag ik: ‘waaróm is duurzaamheid een elite-ding?’ En dat terwijl de toestand van de planeet en hoe wij daarop leven, iedereen aangaat.
 
Ik maak me zorgen wanneer ik op duurzaamheidsevenementen ben en zie dat het publiek en de organisatie geen afspiegeling zijn van de maatschappij. Zoals onlangs toen we met Fawaka Nederland en Pakhuis de Zwijger een evenement organiseerden met als centrale vraag: ‘Is duurzaamheid voor iedereen of is het een speelbal van de elite?’; ik miste diversiteit in de zaal.

Om de samenleving te vergroenen, moet iedereen meedoen aan het debat: wit en gekleurd, jong en oud, vrouw en man. Fietsenmaker en filosoof

En die is juist zo nodig omdat we, met de groene en sociale uitdagingen waar we voor staan, állemaal in actie moeten komen. Als we de samenleving willen vergroenen, moet iedereen meedoen aan het debat. Wit en gekleurd, jong en oud, vrouw en man. Fietsenmaker en filosoof.

Als ik de Duurzame 100 van Trouw als uitgangspunt neem, is men vooral man (61%), 50-plusser (50%), bezig met groene duurzaamheid (96%), woonachtig in de Randstad (74%), en heeft slechts 4% een niet-westerse achtergrond (zie onze analyse). Dat komt overeen met wat ik om me heen zie in de duurzaamheidsbeweging: veelal hoogopgeleiden, met een sterke maatschappelijke positie en weinig etnisch divers.

Maar waaróm mist die diversiteit binnen de duurzaamheidsbeweging? Ik denk dat het een gevolg is van een ingewikkelde overlap van factoren. Verschillen in kansen, kennis, geld, herkenbaarheid, (maatschappelijke) status en identiteit, om er maar een paar te noemen. 

Maar eigenlijk weet ik het antwoord niet.

Daarom gaan we dat met Fawaka Nederland onderzoeken. Wat vinden Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond eigenlijk van duurzaamheid? We willen de groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de duurzaamheidswereld in kaart brengen, een stem geven en uiteindelijk deze groepen verbinden.

We starten met een enquête over duurzaam handelen en de motieven daarachter. Hopelijk help je mee om het volledige verhaal te vertellen, deel je de enquete met je vrienden en geef je hen ook een stem.

Op weg naar duurzaamheid voor iedereen!

Ga naar de enquête.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons