Groen dak: doen of niet?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Buren steken elkaar vaak aan met hun tuininrichting. In sommige straten lijkt elke voortuin een magnolia te hebben. Of je hoort er niet bij als je geen stokroos in de tuin hebt staan.
Een trend in onze straat in Oud-Rijswijk zijn de ingegraven fietsenhokken. Ik word er zelf niet direct laaiend enthousiast van, maar wel van de groene daken erop, die je steeds meer ziet.
Dat zou ik ook wel willen op het dak van mijn schuur in de achtertuin. Het is niet goedkoop, rond de 75 euro per vierkante meter, maar dat verbaast mij niet. Ik vraag me wel af of het milieu een graantje meepikt van deze uitgave van zo’n 1200 euro.

Luchtkwaliteit
Volgens onderzoek van het Tyndall Centre for Climate Change hebben we 10 procent extra groen nodig in de stad om klimaatverandering tegen te gaan. Mijn tuinschuur is ongeveer 16 m2. Het is niet veel maar met een groen dak scoor ik wel 10 procent meer groen dan wat er nu in mijn tuin staat. Het is een begin en hopelijk veroorzaakt mijn groene dak ook een kettingreactie in de buurt. Pas na die kettingreactie zal het ook de luchtkwaliteit positief beïnvloeden volgens MilieuCentraal. Zij geven aan dat een enkel dak niet voldoende is om de lucht te filteren van fijnstof. Maar uiteraard zal de luchtkwaliteit boven het groene dak beter zijn dan ie nu is boven de zwarte teren dakbedekking.

Hopelijk veroorzaakt mijn groene dak ook een kettingreactie in de buurt

Energiebesparing door isolatie
Het is lastig te berekenen hoeveel energie het groene dak zal besparen, maar het zal zeker het dak beter isoleren en ervoor zorgen dat de kachel in de winter minder hard hoeft te blazen. Volgens de website Duurzaam Actueel levert een groen dak een reductie van 23 procent energieverbruik voor verwarming en 75 procent verbruik voor de airconditioning op.

Stimulering biodiversiteit
Vaak wordt muurpeper gebruikt voor de aanleg van groene daken. Bijen houden van muurpeper.  Maar ook kevers, slakken, mijten, spinnen, wespen, mieren, vlinders, sprinkhanen en zweefvliegen kun je op je dak verwachten. En daar zijn de vogels ook weer blij mee.

Ontlasting riool
De laatste week heeft het weer behoorlijk gehoosd. En dit zal onder invloed van klimaatverandering nog wel vaker het geval zijn in de toekomst. Een van de grootste voordelen van het groene dak is de afvoer van het hemelwater. Het regenwater wordt opgeslagen in de planten en het water verdampt weer langzaam in de atmosfeer. De riolen worden zo ontlast. Dit is de reden dat gemeenten subsidies geven voor het aanleg van een groen dak. De gemeente Den Haag subsidieert bijvoorbeeld 40 procent van de aanlegkosten. En de gemeente Groningen geeft bijvoorbeeld 30 euro subsidie per vierkante meter. Mijn dak is niet groot genoeg om in aanmerking te komen voor subsidie. Maar het is zeker de moeite waard om dit uit te zoeken, mocht je overwegen om een groen dak aan te leggen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons