Zambiaan wint groene Nobelprijs

24-04-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Simwinga, die zijn voornaam Hammerskjoeld dankt aan de VN-secretaris Dag Hammarskjold die in 1961 in Zambia bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam, krijgt 125.000 dollar voor de prijs die ook wel de groene Nobelprijs wordt genoemd.

 

In het juryrapport werd Simwinga geprezen voor zijn idee om via economische ondersteuning van lokale gemeenschappen de natuur te beschermen. Dankzij Simwinga is de grootschalige stroop van olifanten in de Zambiaanse Noord-Luangwavallei gestopt.

 

Wildlife clubs

 

Simwinga begon zijn werk in 1994 bij het North Luangwa Wildlife Conservation and Community Development Programme (NLWCCDP), een van oorsprong Amerikaanse organisatie. Destijds leefde de bevolking in de Noord-Luangwabvallei nog voornamelijk van het stropen van olifanten. Hij hielp de

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality
Foto: John Antonelli Goldman Environment Prize

bewoners van het gebied met het opzetten van zogenaamde 'Wildlife clubs'. Deze clubs konden gezamenlijk leningen afsluiten waarmee ze eigen kleine ondernemingen konden beginnen.
 

 

De dorpelingen openden onder meer kleine winkeltjes en een molen die voor nieuwe werkgelegenheid zorgden. Het programma ondersteunde ook boeren door hen leningen voor zaden te verstrekken en technische assistentie te verlenen. Verder ging men kippen en bijen houden.

 

Gigantische spin-off

 

In 1996 kwam Simwinga er alleen voor te staan nadat de Amerikaanse oprichters van de organisatie het land uit waren gezet door corrupte regeringsbeambten die hun aandeel in de opbrengst van ivoor achteruit zagen gaan. Ondanks deze tegenwerking slaagde Simwinga er toch in om er een geslaagd project van te maken.

 

Inmiddels bereikt het programma meer dan 35.000 mensen in de regio. Het inkomen van sommige dorpelingen is verhonderdvoudigd en de voedselvoorziening is enorm verbeterd. Het stropen van olifanten is met 98 procent teruggedrongen en veel olifanten, buffels en andere dieren zijn weer terug in het gebied.

 

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality
foto: John Antonelli, Goldman Environment Prize

Zelfs de zeldzame zwarte neushoorn is weer door natuurbeschermers in het gebied uitgezet. Doordat zij toeristen aantrekken zorgen de dieren op hun beurt ook weer voor inkomsten. "Simwinga heeft van een illegale economie (het stropen) een legale weten te maken", aldus het juryrapport.
 

 

Filantropen

 

De Goldman Environment Prize is in 1990 in het leven geroepen door het Amerikaanse filantropenstel Richard en Rhonda Goldman. Richard Goldman is de oprichter van een verzekeringsmaatschappij. Zijn vrouw Rhonda is een van de erfgenamen van spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss.

 

Elk jaar reikt het tweetal 125.000 dollar uit aan zes milieuhelden uit verschillende regio's ter wereld. Eerdere winnaars van de Goldman-prijs zijn de Keniaanse Nobelprijswinnares Wangari Maathai en de geëxecuteerde Nigeriaanse milieuactivist Ken Saro-Wiwa.

 

Dit jaar waren andere prijswinnaars onder meer een Peruaanse activist die opkomt voor de belangen van de indianen in het Amazonegebied en een IJslandse zakenman die zich inzet voor het behoud van de wilde zalm.

 

 

Goldman Environment Prize

Reacties