WNF slaat alarm over opdroging rivieren

20-03-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

'Sommige rivieren, waaronder de Nijl, de Rio Grande en de Pakistaanse Indus, bereiken door de lage waterstand soms zelfs niet meer de zee', aldus Jamie Pittock van het WNF.

 

De opdroging van rivieren kan volgens de natuur- en milieuorganisatie desastreuze gevolgen hebben voor de drinkwatervoorziening, de visstand en de duizenden leefgemeenschappen die van visserij afhankelijk zijn.

 

Dammen

 

Rivieren worden niet alleen bedreigd door klimaatverandering. Het WNF wijst er in het rapport ook op dat er vaak op onverantwoorde wijze dammen worden gebouwd. Bovendien tapt de landbouw vaak teveel water af voor irrigatie en raken veel rivieren vervuild.

 

Dat de grote rivieren van de wereld gevaar lopen, is volgens het WNF al langer bekend. 'Maar het alarm was kennelijk aan dovemansoren gericht', constateert Pittock. 'Klimaatverandering heeft op het moment de aandacht van regeringen en het bedrijfsleven. Wij zouden graag zien dat diezelfde aandacht er ook komt voor het dreigende tekort aan drinkwater.'

 

Het WNF roept regeringen daarom op om verdragen te sluiten waarin een beter beheer van de rivieren wordt vastgelegd zodat erger kan worden voorkomen.

 

Op de lijst van bedreigde rivieren staan verder de Aziatische Yangtze, de Mekong en de Ganges. Ook de Rio de la Plata in Zuid-Amerika en de Australische Murray-Darling worden genoemd.

 

 

Het WNF-rapport : World's top ten rivers at risk

 

Reacties