Wereldbank: Illegale houtkap kost 8 miljard

18-09-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: Trouw

 

Dat constateert de Wereldbank in een rapport dat zaterdag in Singapore is gepresenteerd. Daar houden de bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) momenteel hun jaarvergadering.

Volgens de Wereldbank moeten regeringen het probleem van de illegale houtkap harder aanpakken. Zo zouden er strengere wetten voor witwaspraktijken en het ontduiken van de belasting moeten komen, terwijl ook de controle daarop uitgebreid dient te worden.

De afgelopen jaren ziet de bank al wel enige vooruitgang. Maar zij constateert dat er toch nog 17 landen zijn waarbij meer dan de helft van alle houtkap illegaal is. In onder meer Indonesië, Peru en Bolivia is dat zelfs meer dan 80 procent.

Afhankelijk van bos

De zaak is des te schrijnender, aldus de Wereldbank, omdat meer dan 90 procent van degenen die in extreme armoede leven, op een of andere wijze afhankelijk is van bos. Goed bosbeheer is dan ook een integraal onderdeel van de strijd tegen armoede en corruptie die de Wereldbank voert, aldus Katherine Sierra, de vice-president voor duurzame ontwikkeling van de bank.

 

Lees verder bij Trouw

Dit artikel is ten dele - met toestemming - overgenomen van Trouw

Persbericht Wereldbank
Greenpeace campagne over oerbossen
Dossier Milieudefensie over houtkap

Reacties