We staan vanaf vandaag in het rood bij de planeet

02-08-2017 Bron: OneWorld
De aarde is op, demonstreren Duitse jongeren vandaag bij de Brandenbruger Tor. Foto: Jörg Farys/Die Projektoren
Vandaag is het Earth Overshoot Day (EOD). Dit markeert jaarlijks de dag waarop de mens meer natuurlijke hulpbronnen heeft opgebruikt dan de planeet in een kalenderjaar kan produceren.
Actueel – 

We staan daarmee ten opzichte van vorig jaar zes dagen eerder in de min bij de planeet. Global Footprint Network (GFN) berekent ieder jaar wanneer EOD valt. Sinds 1987, toen EOD nog op 19 december viel, is dat steeds wat eerder in het jaar, met een aantal minieme uitzonderingen. De gevolgen hiervan zijn volgens GFN alarmerend. Denk aan ontbossing, droogte, vers waterschaarste, bodemerosie, verlies aan biodiversiteit en kooldioxidetoename in de atmosfeer.

 

GFN probeert bewustzijn te kweken aan de hand van de Footprint Calculator, waarmee iedereen zijn persoonlijke voetafdruk kan berekenen. Zo kun je vaststellen hoeveel aardes nodig zijn om jouw levensstijl te onderhouden. Daarbij biedt de organisatie praktische handvaten waarmee mensen hun eigen levens kunnen beteren en heeft het een bewustwordingscampagne opgezet onder de noemer #movethedate.

 

Lees meer bij overshootday.org.

 

 

Floyd Driehuijs

Floyd Driehuijs is redactiestagiair bij OneWorld en schrijft over...

Lees meer van deze auteur >

Reacties