Voetballen voor schoon drinkwater

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De KNVB start samen met ontwikkelingsorganisaties een project waarin scholieren in Afrika schoon drinkwater en toiletten krijgen, samen met advies van voetbalcoaches over water en persoonlijke hygiëne. Het project kreeg gisteren op Wereld Waterdag 13,5 miljoen euro van staatssecretaris Knapen, in het bijzijn van kroonprins Willem Alexander.

´We hebben geen keus, we moeten zuiniger omgaan met water en meer voedsel produceren met minder water.´ Dat zei prins Willem Alexander gisteren in Wageningen in zijn toespraak bij een diner ter gelegenheid van Wereld Waterdag. Er waren genodigden uit de ontwikkelingssamenwerking en watermanagement, maar ook bekende Nederlanders uit de voetbalwereld als Ruud Gullit en bondscoach Bert van Marwijk. Door klimaatverandering en een groeiende wereldbevolking die meer vlees gaat eten, zal water steeds schaarser worden, zei de prins, hier in zijn functie als voorzitter van de adviesraad van de Secretaris Generaal van de VN over waterbeheer. ´We moeten efficiënter omgaan met het water dat we hebben. Afvalwater moet een grondstof worden in plaats van afval.´

Staatssecretaris Ben Knapen onderschreef het belang van waterbeheer in de toekomst. Nederland heeft volgens hem veel kennis in huis over waterbeheer. Knapen lanceerde een Fonds Duurzaam Water, waar dit jaar 50 miljoen euro in gaat. Het eerste project dat daaruit 13,5 miljoen euro krijgt is een publiek privaat samenwerkingsproject van de KNVB en Unicef, Simavi, Vitens-Evides, Aqua for All en AKVO. 750.000 kinderen op 1100 scholen in Kenia, Mozambique en Ghana krijgen toiletten, schoon drinkwater en een voetbalprogramma. Daarin gaan voetbalcoaches de leerlingen ook advies geven over watergebruik en persoonlijke hygiëne. Bedoeling is dat de partners in het project hetzelfde bedrag bijdragen als de overheid, en dat over vier jaar het project verder gaat zonder overheidssteun. ‘Voetbal als speelse verleiding voor mensen om het goede te doen’, zei Knapen.

Knapen denkt dat het cynisme in de media over ontwikkelingshulp niet door veel Nederlanders gedeeld wordt. ‘Heel veel Nederlanders zitten zo niet in elkaar. Mensen vinden het vanzelfsprekend dat je je verantwoordelijk voelt voor de wereld en ook dat je die verantwoordelijkheid correct vorm geeft.’

Het diner was de afsluiting van de viering van Wereld Waterdag bij Wageningen UR, waar ontwikkelingsorganisaties en bedrijven eerder op de dag ideeën uitwisselden over toegang tot drinkwater, efficiënter gebruik van water in de landbouw en hergebruik van afvalwater.

Foto: cc

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons