Vleeskeuring

13-12-2010 Bron: IS Online
Jurre doet vleeskeuring

De pioniers van het vegetarisme zochten hun toevlucht tot de uit de Aziatische keuken overgewaaide tofu (gestremde sojamelk) en tempeh (koek van gefermenteerde sojabonen). Tegenwoordig vinden we in supermarkt vegetarische hamburgers, spekreepjes en zelfs knakworstjes. Deze vleesvervangers bevatten overigens wel wat dierlijk eiwit, zodat de bite nog enigszins aan vlees doet denken.
Intussen komen er ook volledig plantaardige eiwitleveranciers mét bite op de markt, te vinden bij de eerste vegetarische slager van Nederland, sinds begin oktober geopend in Den Haag. IS gooide haar winkelmand vol en strikte biologische boer Jurre de Vos voor een vleeskeuring. We kennen Jurre van het tv-programma Boer zoekt Vrouw (2008). Zijn romance met boerin Agnes duurde maar kort, maar liefde voor de koe heeft hij nog steeds. Ook op zijn bord. “Vegetarische boeren ken ik niet”, lacht Jurre. “We moeten toch zeker onze eigen sector spekken?”


Gehakt (250gr.)  € 3,50
Cijfer van Jurre: 4
Ingrediënten: Soja, biologische gehaktkruiden
Sojavlees wordt gemaakt door de sojabonen te malen en deze te vermengen met granen, andere peulvruchten, zaden en noten, plantaardige olie en smaakstoffen. Ruim 80 procent van de sojabonen wordt geproduceerd in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië.
De vegetarische slager: “Dit vegetarische gehakt is lekker grof van korrel en heeft geen harde stukjes. Het is beter dan het gehakt van de supermarkt. Dat is echt restafval.” Jurre denkt er anders over. “Ik vind het droog en smakeloos. Dat mensen dit eten snap ik niet. Als je geen vlees wilt eten, eet dan ook geen nepvlees.”

Kip (Yakitori) € 5,00
Cijfer van Jurre: 4
Ingrediënten: Soja, rijstwijn, ui, knoflook, palmvet, prei, specerijen, gekarameliseerde suiker.
De vegetarische slager: “Kip in de supermarkt smaakt al lang niet meer naar kip. Voor ons is het daarom belangrijk om de structuur van het vlees te evenaren. En als we er dan een goede marinade bij leveren, proeft negen van de tien mensen geen verschil met echt vlees.” Jurre is blijkbaar de ene persoon van die tien. “Aan de buitenkant ziet het er inderdaad heel echt uit, maar ik proef wel degelijk verschil. In vergelijking met echte kip vind ik het droog. Het sausje was overigens wel erg lekker.”

Shoarma € 4,50
Cijfer van Jurre: 6
Ingrediënten: Lupine, biologische kruiden, arganolie.
De vegetarische slager: “Lupine is een plantaardige vervanger van vlees. Het bevat alle aminozuren die een mens nodig heeft, is rijk aan voedingsvezels en bevat bijna geen vet. Op dit moment wordt lupine in Australië geteeld, maar de teelt is ook goed mogelijk op Nederlandse bodem.”
Jurre: “De shoarma krijgt van mij een voldoende. Het haalt het het niet bij het broodje shoarma uit de dönertent, maar de structuur en bite waren goed. Lekker smeuïg.”

Tonijnsalade € 3,00
Cijfer van Jurre: 8
Ingrediënten: Soja, biologische mayonaise, chili-olie, kappertjes, ui, koriander. De vegetarische slager: “Deze salade is zachter van smaak dan de echte tonijnsalade. Dat komt doordat de bittere smaak van levertraan niet is bijgevoegd. Het paradepaardje van onze winkel, als je het mij vraagt!” En eindelijk is Jurre ook overtuigd. “Deze is niet van echt te onderscheiden. Lekker! Een goede oplossing om de vraag naar echte tonijn te verminderen.”

www.devegetarischeslager.nl

Hanna Hilhorst

Hanna Hilhorst werkt als programmamaker bij de NCDO, het centrum voor...

Lees meer van deze auteur >

Reacties