Wereldwijde kwikvervuiling daalt met een derde

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De vervuiling met kwik is wereldwijd met bijna een derde gedaald tussen 1990 en 2010. Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst is die terugval deels te verklaren door een dalend gebruik van steenkool.

Uit de nieuwe studie van de Amerikaanse Geologische Dienst (USGS) en verschillende universiteiten blijkt dat de menselijke uitstoot in Azië steeg tussen 1990 en 2010, maar die stijging werd tenietgedaan door een grotere terugval in Europa en Noord-Amerika. Wereldwijd wordt daardoor 20 tot 30 procent minder kwik uitgestoten.

Die vermindering is het gevolg verschillende evoluties: kwik werd uit commerciële producten geweerd, er kwamen installaties om de uitstoot uit steenkoolcentrales op te vangen, en veel steenkoolcentrales schakelden over op gas. Tegelijk speelde ook de strijd tegen zure regen een rol: inspanningen om minder stikstofoxide en zwaveldioxide uit te stoten, hadden als extra effect dat er ook minder kwik werd uitgestoten.

Schadelijk

Kwik is een erg schadelijke stof voor zowel de volksgezondheid als het milieu. Het kan in gasvorm vrijkomen bij verschillende industriële processen en bij vulkanische activiteit, en een verminderde uitstoot is dan ook goed nieuws, stellen de onderzoekers.

"Tot nog toe dachten wetenschappers dat een wereldwijde aanpak nodig was om het kwikprobleem op te lossen", zegt USGS-wetenschapper David Krabbenhoft, medeauteur van de studie. "Maar dit onderzoek toont aan dat lokale en regionale inspanningen een grote impact hebben. Dit is erg goed nieuws voor gerichte inspanningen om de blootstelling van vissen, wild en mensen aan giftig kwik te verminderen".

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons