SodaStream: het nieuwe alternatief voor het plastic waterflesje?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een SodaStream-toestel (te koop vanaf 100 euro) waarmee je gewoon kraanwater kan veranderen in bruiswater, op een duurzame manier. Want een flesje water uit de winkel is immers gewoon kraanwater in plastic verpakt, waar je ook nog eens geld voor betaalt. Hoe ouderwets is dat? SodaStream maakt dit idee duidelijk in hun reclamefilmpje: Homoschlepiens VS Homo Sapiens

De OneWorld-redactie is een maand op plasticdieet. Tijdens deze maand onderzoeken we alternatieven voor plastic en houden we een blog bij.

Hoe de SodaStream werkt
Het idee is simpel. Je pakt het speciale flesje van SodaStream (in glazen en recyclebaar plastic-variant), houdt ‘t onder de kraan en zet hem terug in het apparaat. Nu pomp je met behulp van de koolzuurcilinder ‘prik’ in het water, en je hebt een flesje bruiswater uit je eigen kraan. Of je veel of weinig prik wilt in je water, kun je zelf bepalen, en de koolzuurcilinder kun je inruilen bij Mediamarkt, of het bedrijf zelf. Ook kun je verschillende smaken aan het water toevoegen, en er zelfs bier mee maken.

Ik vind het een gek idee dat water uit de kraan in plastic wordt verpakt en vervoerd wordt

Ik sprak met directeur SodaStream Benelux Johan Schepers, wonend in Breda, die ‘de wereld wil veranderen’. Schepers: ‘’Het is zinloos dat gewoon kraanwater wordt verpakt in plastic flesjes die vervuilend zijn voor het milieu. Het is bewezen dat we in 2050 meer plastic in de zee hebben dan dat er vissen zijn, en het duurt wel 450 jaar voor een plastic flesje wordt afgebroken. Ik vind het dus een heel gek idee dat water dat we gewoon uit de kraan kunnen drinken, in plastic wordt verpakt en vervoerd wordt. Wij willen met ons product de consument bewust maken van dit probleem.’’

En dat hebben ze bij al veel mensen voor elkaar gekregen. SodaStream is actief in 45 verschillende landen. In Duitsland en België gebruikt 1 op de 6 mensen SodaStream, aldus het bedrijf. Op de Dag van de Duurzaamheid (oktober 2016) werd de prikmaker in Nederland gelanceerd, en de glazen fles-variant is inmiddels door de Nederlandse consumenten uitgeroepen tot product van het jaar.

sodastream

Hoe duurzaam is het eigenlijk?
De SodaStream is zeker een goed alternatief voor plastic flesjes. Eén cilinder is goed voor 60 liter water: 120 flesjes van 500ml die je bijvoorbeeld op het station koopt voordat je de trein in stapt.

Of de productie van het SodaStream-apparaat zo duurzaam is, is een ander verhaal. De plastic fles-variant is nog steeds van plastic, wat voor CO2-uitstoot zorgt bij de productie ervan. De glazen fles-variant zou duurzamer zijn, maar als we doorvragen hoe dat precies zit, verwijst de Schepers me naar een interview met SodaStream-CEO Daniel Birnbaum op YouTube

[[nid:52218]]

Rechtszaak
Ondanks het groeiende succes bij consumenten heeft SodaStream onder vuur gelegen na een reclamespot die ze uitbrachten. In de commercial zie je een wat sullige koper van flessen bruiswater nageroepen en gevolgd worden door een boze menigte in Middeleeuwse klederdracht. De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) stelde dat de campagne vooral was bedoeld om verpakt water in diskrediet te brengen. Ook bedrijven uit de VS en Frankrijk hebben om deze reden SodaStream aangeklaagd, waardoor de reclame van alle sociale media van SodaStream verdween. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons