Ooit een bloeiende industriële basis, nu compleet vergiftigd gebied

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat ooit een bloeiende industriële basis in Zambia was, is nu compleet vergiftigd gebied. In Kabwe, de tweede grootste stad in Zambia, worden veel mensen ziek van de loodvergiftiging in de lucht en het water. Fotograaf Larry C. Price maakte een fotoreportage van de problemen in Kabwe.

In 1902 werd er lood ontdekt in de bodem en het water bij de loodmijn in het centrum van Kabwe. Dit lood werd door groepen mijnwerkers uit de mijnen gehaald en omgesmolten, niet wetend dat het zware lucht-en watervergiftiging zou opleveren.

Het vervuilde water wordt gebruikt om te wassen, drinken en koken. Veel mensen zijn daardoor ziek geworden. Volwassenen hebben last van hun spieren en een hoge bloeddruk, en vruwen die op jonge leeftijd zijn blootgesteld aan de vervuilde lucht, krijgen vaker een miskraam. Ook kunnen mensen hersenbeschadigingen oplopen en verstandelijk beperkt raken.

Kabwe is hun enige keus
Time Magazine riep Kabwe uit tot meest vervuilde gebied ter wereld, naast Tsjernobyl. Maar weggaan uit het gebied is lastig. Geld om te verhuizen is er niet en nog steeds verdienen veel mensen hun brood in Kabwe. Veel jonge mannen zoeken in de bodem naar stukjes metaal die ze daarna weer doorverkopen, waarbij ze de vervuilde lucht inademen. Volgens hen is het de enige manier om geld te verdienen.

Fotoreportage
Larry C. Price maakte een serie foto’s van de mensen in Kabwe, waarin je de problemen van vervuiling goed kunt zien. Price: “Landschappen zijn een mooie manier om de omstandigheden te omschrijven, maar de harde realiteit van de menselijke tol is veel lastiger om te laten zien in foto’s.’’

Zie hier de volledige fotoreportage van Larry Price.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons