Luchtvervuiling meest dodelijke vorm van vervuiling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens een nieuwe studie van de Wereldbank en het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) zijn er in 2013 zo’n 5,5 miljoen mensen overleden aan ziektes die zijn veroorzaakt door luchtvervuiling. Deze sterfgevallen kostte in 2013 de wereldeconomie 225 miljard dollar doordat deze mensen niet meer kunnen werken en dus inkomen kunnen genereren. Wereldwijd was er tussen de 0,83 procent en 0,25 procent verlies in de arbeidsinkomsten. De ziektes treffen vooral jonge kinderen en ouderen.

Laura Tuck, vice-president van duurzame ontwikkeling zegt in het persbericht van de Wereldbank: ‘We hopen dat deze studie de kosten van vroegtijdige sterfgevallen vertaalt in een economische taal die overeenkomt met beleidsmakers zodat meer bronnen toegewijd zijn voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door het steunen van gezondere steden en het investeren in schonere energiebronnen kunnen we gevaarlijke uitstoten verminderen, een langzame klimaatverandering en, het belangrijkste, levens redden.’

Magnetische deeltjes

Luchtvervuiling verhoogt de kans op hersenziektes zoals Alzheimer. Onlangs bleek uit nieuw Brits onderzoek dat luchtvervuiling de hersenen magnetisch maakt. Hiermee doelden ze op kleine magnetische deeltjes die afkomstig zijn uit luchtvervuiling die zich nestelen in de hersenen. Deze deeltjes kunnen de kans op de ziekte van Alzheimer vergroten.

Vooral in steden is de concentratie van deze deeltjes, magnetiet genoemd, bijzonder hoog, aldus het Britse onderzoek. Dit magnetiet wordt bijvoorbeeld gevormd bij de verbranding van diesel. Het is magnetisch, maar ook giftig. Het stimuleert de productie van vrije radicalen, die in verband gebracht worden met hersenziektes zoals Alzheimer.

David Allsop, hoogleraar aan de Universiteit van Lancaster en gespecialiseerd in Alzheimer zei in het nieuwsartikel: ‘Dit onderzoek opent een heel nieuwe piste voor onderzoek naar mogelijke milieu-invloeden op een brede waaier van hersenaandoeningen.’ De impact van deze studie mag dus niet onderschat worden volgens de onderzoekers.

Gemiddeld roken we in Nederland zo'n vijf sigaretten mee

Rotterdam als meerookhoofdstad

Ook in Nederland is er sprake van veel luchtvervuiling. Wetenschappers van de GGD Amsterdam, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit van Utrecht ontwikkelden onlangs een ‘wetenschappelijke rekenmethode’ om de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met die van het meeroken van sigaretten, aldus Milieudefensie. Zij maakten een vergelijking tussen de mate waarin bepaalde gezondheidseffecten optreden bij bepaalde concentraties luchtvervuiling en bij bepaalde hoeveelheden meegerookte sigaretten.

Op basis van dit model is berekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden ‘meegerookt’ per inwoner per dag door het inademen van de vervuilde lucht. Gemiddeld zijn dat meer dan vijf sigaretten per dag. Rotterdam staat met bijna zeven sigaretten op de eerste plaats en is de ‘Meerookhoofdstad’ van ons land. Amsterdam en Utrecht staan respectievelijk op een vierde en vijfde plaats. Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn de ‘ongezondste’ provincies, gekeken naar meeroken. In Friesland en Groningen hangt de minst vervuilde lucht. Opvallend is dat alle Waddeneilanden onderaan de lijst staan waar men zo’n drie sigaretten meerookt. Wel wordt er gezegd in het factsheet van Milieudefensie dat alhoewel Vlieland zelf nauwelijks luchtvervuiling produceert, door bijvoorbeeld geen auto’s toe te staan op het eiland, er nog steeds 2,8 sigaretten meegerookt worden door vervuiling die van andere delen van het land naar het eiland waait.

Hoewel het meeroken van sigaretten de laatste jaren minder voorkomt vanwege het rookverbod, worden nog steeds veel mensen blootgesteld aan ongezonde lucht. Volgens Milieudefensie maakt het voor de gezondheid niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Bram van Liere, woordvoerder van Milieudefensie, zei op hun website: ‘Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto’s intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons