Verklikken van milieuovertredingen loont in Beijing

16-01-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

 

De milieudienst kreeg vorig jaar 2.302 klachten binnen over milieuvervuiling. Inmiddels zijn zo'n 2.200 overtreders zijn bestraft, de andere komen deze maand nog voor de rechtbank. In totaal heeft de stad de Pekinezen al met meer dan 5.849 euro beloond.

Beijing, dat in 2008 de Olympische Spelen organiseert, hoopt zo de groene doelstellingen te behalen die de stad in 2005 is overeengekomen met het milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep). Als uitverkoren stad voor de Spelen wordt in Beijing streng gelet op de  toestand van het milieu in de voorbereidingen naar het spektakel. Unep houdt daarbij een oogje in het zeil.

De Chinese hoofdstad heeft ook een ambitieus milieuplan gelanceerd om de milieuvervuiling in de stad aan te pakken. In het kader van 'Groen Beijing' haalde de stad in 2005 4.000 oude dieselbussen en 30.000 taxi's van de straat. Chemiefabrieken in het zuidoosten van de stad moesten verhuizen en steenkoolcentrales werden gedwongen de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Verder gebruikt Peking gerecyclede materialen voor de Olympische infrastructuur.

 

Blauwe hemeldagen

 

De maatregelen lijken te werken. De Chinezen hebben afgelopen jaar 'blauwe hemeldagen' geteld om te bepalen of hun lucht schoon genoeg was. Met 238 dagen zicht op een blauwe lucht was 2006 een jaar met een 'redelijk goede luchtkwaliteit', volgens de norm. De stad werd een handje geholpen door flink wat regenbuien die de stoffige lucht opschoonden.

 

Peking blijft rap doorgaan met het verbeteren en moderniseren van de stad voor de Olympische Spelen. Onlangs zijn ook plannen gemaakt om nog eens duizend publieke toiletten in de stad te vernieuwen. In 2006 kregen al meer dan 5580 openbare toiletten een 'moderne standaard': schoon, waterbesparend en geventileerd.

 

Reacties