Uganda treedt op tegen opdrogen Victoriameer

22-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Uganda heeft in de afgelopen decennia twee waterkrachtcentrales laten bouwen in de Victoria Nijl, de rivier die Afrika's grootste meer in het noorden verbindt met het Kyogameer. Het Victoriameer zou onlangs het laagste peil sinds 1951 hebben bereikt.

Geschat wordt dat zo'n dertig miljoen mensen in de omringende landen Kenia, Tanzania en Uganda voor inkomsten van het meer afhankelijk zijn.

Diverse studies hebben het afgelopen jaar erop gewezen dat het 'droogvallen' van het Victoriameer in 2004 en 2005 voor meer dan de helft veroorzaakt wordt door de Ugandese waterkrachtcentrales Kiira en Nalubaale, die water aan het meer onttrekken. Droogte speelt minder een rol.


Nieuwe centrale

Stephen Njoka van het Lake Victoria Environmental Management Programme verwelkomde de stap van de Ugandese regering, die de toevoer van water naar de centrales met eenderde verminderde. 'Elk plan dat erop is gericht het meer en de visserij te redden, moet regels bevatten die de toevoer van water in het meer garanderen', aldus Njoka tegen persbureau Reuters.
 

Uganda heeft eind vorig jaar nog de toorn van milieu-organisaties over zich afgeroepen door een contract te tekenen voor de bouw van een derde centrale.
 

Deskundigen wijzen erop dat, met het oog op de ontwikkeling van de waterhuishouding in het gebied, de huidige centrales eigenlijk al een maatje te groot zijn. Uganda zou er verder op grond van klimaatvoorspellingen beter aan doen zich minder afhankelijk te maken van elektriciteitswinning door waterkracht.

 

Reacties