Toch geen slib op Great Barrier Reef

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het slib is afkomstig uit de haven van Abbott Point. Ontwikkelaars, onder leiding van de Indiase Adani Group, willen de haven uitdiepen zodat grote tankers er terechtkunnen om de export van steenkool op te krikken. Maar het project was vanaf het begin erg omstreden.

Ben and Jerry's
Milieuverenigingen verzetten zich hevig tegen de aanleg van de haven, omdat de export van steenkool een zware impact zou hebben op het klimaat. Dat het slib van de haven ook nog eens in het natuurreservaat rond het wereldberoemde Great Barrier Reef gedumpt zou worden, stuitte op nog meer kritiek.

Internationale milieuorganisaties als het Wereldnatuurfonds en Greenpeace zijn tegen de plannen, en kregen hulp van onder meer ijsfabrikant Ben and Jerry's. Ook de financiële wereld kon niet afzijdig blijven. De Deutsche Bank beslistte in mei om het project niet mee te financieren tot de Unesco en de Australische regering overeenstemming zouden bereiken over de toestand van het rif.

Storten op land
Die aanhoudende druk zou de ontwikkelaars ertoe bewogen hebben om nu toch het slib op land te willen dumpen, meldt de Financial Review. Ze hebben daarvoor een nieuw plan ingediend bij de regering. Zo komen ze niet enkel tegemoet aan de druk, maar willen ze ook een rechtszaak vermijden die is aangespannen door de North Queensland Conservation Council, een Australische milieuorganisatie.

Volgens Larissa Waters van de Australische Groenen is de beslissing een "enorme overwinning" voor de milieugroeperingen die campagne voeren tegen de uitbreiding van de haven, maar betekent het niet het einde van die campagne. "Het dumpen van het slib op land is een betere uitkomst voor het milieu en de toeristische industrie dan het slib in een Unesco Werelderfgoedsite storten", zegt ze in de krant. "Maar de andere milieuproblemen met de haven blijven, zoals het toegenomen scheepvaartverkeer via het rif en de export van miljoenen tonnen steenkool die het klimaat ontregelen."

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons