Tijdelijk verbod op diepzeevisserij blijft uit

30-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Diepzeevisserij bedient zich van verwoestende technieken om bijzondere diepzeevissoorten te vangen. Een daarvan is het vissen met verzwaarde sleepnetten op de bodem van een diepe zee, ook wel bottom trawling genoemd. Sommige sleepnetten hebben openingen zo groot als een voetbalveld en zijn enkele verdiepingen hoog. De stalen rollers onder de netten verwoesten het leven op de bodem en maken zeebergen met de grond gelijk.


Een rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) maakte vorig jaar duidelijk dat diepzeevisserij de grootste bedreiging vormt voor het koraal en de ecosystemen in de diepe oceanen. Mede op grond daarvan hebben ruim duizend wetenschappers en een internationale coalitie van maatschappelijke organisaties opgeroepen een wereldwijd verbod op de diepzeevisserij.

 

 

 

Ook onder de lidstaten van de VN groeit het aantal voorstanders van zo'n tijdelijk moratorium. Gedurende die periode zouden dan nieuwe internationale regels voor diepzeevisserij kunnen worden ontwikkeld. Maar de Algemene Vergadering heeft een besluit over invoering van zo'n moratorium opnieuw uitgesteld, nu tot 2006.

Platgewalst

In de meeste oceanen waar diepzeevisserij veel voorkomt, is nauwelijks sprake van effectieve internationale controle. Bottom trawlers kunnen hun gang gaan. Volgens Greenpeace is zo ongeveer 80 procent van de Nieuw-Zeelandse zeebergen platgewalst. Ook in Zuid-Afrikaanse en Europese wateren zijn bottom trawlers actief.

 

 

 

Reacties