Tegendraadse fietsenwinkel

07-11-2014
Door: OneWorld Redactie
Bron: The Guardian
Air Bicycle
In Egypte is fietsen not-done. Het verkeer is chaotisch, er zijn geen fietspaden en intimidatie schrikt vrouwelijke fietsers af. Het vervoersmiddel heeft ook een sociaal stigma; de meeste fietsers zijn bezorgers op roestige fietsen met zachte banden. Maar dit weerhield Dirk Wanrooij en Kareem Abdullah er niet van om deze zomer een fietsenwinkel te beginnen.
Van ’t web – 

In hun winkel Ain Bicycles verkoopt het tweetal stijlvolle, op maat gemaakte stadsfietsen. Ze denken dat er in Egypte geen soortgelijke winkels zijn. Er worden wel fietsen verkocht, maar alleen om het geld. De oprichters zeggen dat ze ook een ander doel hebben: het promoten van de fiets als dagelijks vervoersmiddel.

“Daarom is het belangrijk dat de fietsen er mooi uitzien. We hebben gemak gecombineerd met design”, vertelt Wanrooij tegen de Engelse nieuwssite The Guardian. De Nederlander is in 2009 naar Cairo verhuisd als freelance journalist. Egyptenaar Abdullah volgde een cursus mechanica toen hij zich realiseerde dat Caïro geen goede fietsenwinkel heeft.  Afgelopen zomer startten ze met de winkel.

Eerst verkochten ze drie a vier fietsen per maand, vooral fietsen uit hun eigen voorraad. In oktober was het aantal verkopen gestegen naar tien. Om mensen een idee te geven van de mogelijkheden, gaven ze elke fiets een andere kleur en design. Zo hopen ze het vervoersmiddel op de kaart te zetten. “Fietsen in Cairo heeft veel uitdaging”,  zegt Wanrooij. “Maar tegen de stroom ingaan, is de enige oplossing.”

Lees meer op de website van The Guardian. 

 

Reacties