Tampon brengt vervuild water aan het licht

09-04-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: Good
Flickr/Kate Raynes-Goldie
Een tampon is niet alleen functioneel tijdens de maandelijkse periode, maar ook op andere gebieden. Uit een onderzoek van Britse onderzoekers van de University of Sheffield blijkt dat tampons een goed hulpmiddel zijn om het oppervlaktewater schoon te houden.
Van ’t web – 

“Meer dan een miljoen Britse huishoudens zijn niet goed aangesloten op het riool waardoor afvalwater direct in de rivier terechtkomt in plaats van dat het naar een waterzuiveringsinstallatie gaat”, legt hoofdonderzoek David Lerner het probleem uit op de site van de universiteit. De kosten zijn vaak te hoog om te onderzoeken op welke plekken dit gebeurt en daarom biedt de tampon uitkomst. “Deze methode is goedkoop en succesvol.”

Met de studie vonden de onderzoekers uit dat een katoenen tampon ongezuiverd riool- en oppervlaktewater kan opsporen. Een tampon absorbeert bleekmiddelen die worden gebruikt in wc-papier, wasmiddelen en shampoos. Wanneer een tampon hiermee doordrenkt is, geeft hij zo’n dertig dagen licht onder een UV-lamp.  

Door deze nieuwe methode kan gericht gezocht worden naar huishoudens die niet goed aangesloten zijn op het riool. Daarnaast is het goedkoper en sneller dan andere technieken.  

Reacties