Stop ontbossing: betaal bewoners om niet te kappen

03-08-2017 Bron: OneWorld
Foto: Flickr/Axel Rouvin
Grondeigenaren kleine bedragen betalen om bomen niet om te hakken. Volgens Amerikaanse onderzoekers is dit een onverwacht goedkope manier om de hoeveelheid ontbossing in Oeganda te verminderen. Het onderzoek leverde verrassende resultaten op.
Van ’t web – 

De tropische bossen in West-Oeganda zijn een thuis voor vele bedreigde chimpansees. Deze bossen verdwijnen als een van de snelste op aarde, omdat omringende bewoners de bomen kappen voor houtskool en ruimte willen creëren voor landbouw. “Dit probleem oplossen met strikte wetten, werkt niet altijd”, zegt Jeff Mosenkis van Innovations for Poverty Action die de studie helpt tegen The New York Times. “Je moet een programma bouwen dat rekening houdt met de behoeften van de lokale mensen. Deze studie was een mooi voorbeeld hiervan.”

Het programma

Het onderzoeksteam onder leiding van econoom Seema Jayachandran selecteerde willekeurig 60 dorpen in verschillende gebieden van Oeganda. Ze boden eigenaars van bebost land in deze gebieden omgerekend ongeveer tien euro per hectare per jaar als ze de bomen in het bos met rust zouden laten. Door middel van satellietbeelden vergeleken de onderzoekers deze deelnemende dorpen met gebieden die geen geld kregen aangeboden.

Twee jaar lang hielden ze de ontwikkelingen in de gaten. Het bos in gebieden die niet deelnamen aan de studie verdween voor ongeveer 10 procent. Maar in gebieden waar eigenaren een kleine bijdrage kregen, verdween maar 4 procent bos. Ook kapten de betaalde bewoners geen andere dichtbij zijnde bossen, iets waar de onderzoekers vooraf wel voor vreesden.

Volgens de onderzoekers heeft het programma veel v0ordelen. Het is veel goedkoper dan bijvoorbeeld het subsidiëren van zonnepanelen of het ontwerpen van elektrische auto’s. Jayachandran tegen The New York Times: ‘Als dit een permanent programma wordt, zouden de klimaatvoordelen aanzienlijk oplopen.’

Foto header: Flickr/ Garett Ziegler

Mariska Jansen

Mariska is afstudeerstagiaire bij OneWorld en studeert Journalistiek aan de...

Lees meer van deze auteur >

Reacties