Sterven voor gorilla´s

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Natuurbeschermers en milieuactivisten moeten hun inzet voor bescherming van natuur en milieu steeds vaker met de dood bekopen. Uit het recent gepubliceerde rapport ‘On Dangerous Ground’ van de organisatie Global Witness blijkt dat in 2015, 185 activisten werden vermoord. OneWorld publiceert verhalen over 3 slachtoffers uit dit rapport vandaag het derde verhaal over de Democratische Republiek Congo.

Parkwachter Kasareka Sikwaya wordt op 18 juni 2015 doodgeschoten in een vuurgevecht met rebellen in het Virunga nationaalpark in de Democratische Republiek Congo. Het Virunga park is het laatste gebied waar de beroemde berggorilla´s voorkomen, maar ook een plek waar nog steeds rebellen proberen controle te krijgen. Sikwaya is slechts een van 140 parkwachters die de afgelopen jaren het leven hebben gelaten in hun inspanningen om het nationaal park en de bijzondere populatie gorilla’s te beschermen.

BerggorillaBerggorilla – foto: wikimedia

Bewapende rebellen kwamen om onze posities aan te vallen’ vertelt, Innocent Mburanumwe, een andere parkwachter. ‘De aanval vond plaats toen rebellen probeerde om controle te krijgen over het Edward meer in het midden van het nationaalpark. De rebellen werden uiteindelijk verjaagd na een heftig vuurgevecht maar Sikwaya verloor daarbij zijn leven. Waarschijnlijk wilde de rebellen met de inname van het meer illegale visvangst mogelijk maken en hun bevoorrading verbeteren.´

 

Huisdieren

De berggorilla´s staan voortdurend onder druk. Rijke mensen willen vaak een gorilla als huisdier en zijn bereid daar grif voor te betalen. Ze weten niet dat de gorilla´s in gevangenschap snel overlijden. Bovendien financieren ze op deze manier de onrust in het Congoleze berggebied. De burgeroorlog in Kongo gaat in dit gebied nog steeds gewoon door. Stroperij en vernietiging van het leefgebied van de berggorilla´s, waarvan er nog maar 880 exemplaren over zijn, zorgt ervoor dat de berggorilla´s nog steeds ernstig in hun voortbestaan bedreigd worden.

´Het Virunga nationaalpark is een extreem geval van wat er gebeurt met Afrikaanse natuurparken´ vertelt Emmanuel de Merode directeur van het park, ´dit zijn meestal gebieden die rijk zijn in natuurlijke hulpbronnen. Dat heeft natuurlijk financiële waarde en die waarde zorgt in deze arme regio´s voor conflicten.´ De Merode heeft inmiddels de begrafenissen van 22 parkwachters bijgewoond sinds hij directeur is geworden. ´Ik ben me bewust van het feit dat ik mijn medewerkers iedere dag weer in gevaar breng. Ik betreur het dat er internationaal zo weinig aandacht is voor de burgeroorlog in Congo, en het feit dat die maar door gaat, onder andere door de waarde van natuurlijke hulpbronnen in het nationaalpark.´

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons