Sms'jes schieten Zuid-Afrikaanse boeren te hulp

23-08-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: Reuters/OneWorld

Iedere week krijgen kleinschalige zwarte boeren in Pongola, in de grensstreek met Swaziland, per sms het advies hun suikerplantage die week wel of niet te besproeien. 'Ik ontvang iedere woensdag een sms en ben daar heel tevreden mee', zegt Dlouwakhe Mthembu tegen het persbureau Reuters. Hij was eerst taxi-chauffeur, maar verbouwt inmiddels suiker. 'Eerst was ik nog sceptisch, maar nu ben ik overtuigd.' Mthembu heeft nu de grootste oogst in de omgeving.

Te veel water is funest voor de suikeroogst en een verspilling. Water is nogal schaars in Zuid-Afrika. Volgens ontwikkelingsorganisaties in Zuid-Afrika hebben als gevolg van droogte meer dan 10 miljoen mensen een tekort aan voedsel.

Rekenmodel

De telefonische berichtendienst is een idee van de South African Sugar Association (SASA), een overkoepelende belangenorganisatie voor groot- en kleinschalige boeren. Een weerstation in Pongola meet de regenval en stuurt de gegevens door naar een computersysteem in één van SASA's kantoren buiten Durban. Het systeem berekent hoeveel water de gewassen nog nodig hebben. Boeren als Mthembu krijgen dan in Zulu per sms het bericht of hij zijn gewassen moet besproeien of niet.

'Het computerprogramma op zichzelf is niet nieuw', zegt onderzoeker Abraham Singels van SASA. 'Maar dit is de eerste keer dat we boeren specifieke adviezen geven. Veel van die boeren hebben al jaren een mobiele telefoon.' Het gebruik van de mobiele telefoon is de laatste vijf jaar flink toegenomen. Momenteel heeft 8 procent van bevolking in Zuid-Afrika een mobieltje.

Zwarte boeren

De Zuid-Afrikaanse overheid vindt het belangrijk voor de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse landbouw dat zwarte boeren vooruit worden geholpen. De overheid heeft als doel gesteld dat 30 procent van de landbouw in 2014 in handen moet zijn van zwarte boeren.

Momenteel doen 25 kleine boeren mee aan het proefproject in Pongola. De suikerindustrie hoopt het project uit te kunnen breiden naar grotere landbouwbedrijven en naar andere gewassen zoals maïs, fruit en katoen. 'Het bespaart water en kosten', zegt Rodger Stewart, voorzitter van SASA en landbouwer. 'Veel boeren hebben al eigen computerprogramma's om dit te doen, maar deze manier is veel geraffineerder.'

Reacties