Seks, drugs, rock ‘n’ roll en… duurzaamheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volle campings, geschreeuw, bier en héél veel muziek. Lowlands is weer in volle gang. Maar dat betekent ook: grote hoeveelheden energieverbruik en een enorme berg afval. Toch kan de natuur een klein feestje mee vieren.

Met een simpele druk op de knop zet televisiepresentator Jan Douwe Kroeske donderdagavond een groot rood stroomaggregaat in werking dat drie dagen volop stroom zal leveren. Het aggregaat, de ESaver genaamd, is aangesloten op een groot zonnepaneel en levert 40 procent zuiniger stroom dan een normale generator. Het Llowlab is nu officieel geopend.

Bubbelbad
Op het drijvende platform in Lake Lowlands kunnen bezoekers voor het derde jaar op rij kennis maken met duurzame wetenschap van de toekomst. “Maar het is geen museum”, benadrukt Kroeske, die vijf jaar geleden met het plan voor het Llowlab op de proppen kwam. “Mensen die hier binnen komen krijgen een op een nauwkeurig uitleg van studenten van Technische Universiteiten uit Nederland die hier hun laatste innovaties tentoonstellen. Er is dus echt sprake van interactie.”

Aan de zijkant van de tent pronkt een bubbelbad dat is gebouwd door studenten van de TU Delft. Volledig voorzien van stroom door de ESaver. Even verderop staat een slagerswinkeltje waar het eerste stukje kweekvlees gepresenteerd zal worden. Dan laat Kroeske vol trots iets zien wat voor Lowlands weleens van grote waarde kan zijn: festivalmuntjes gemaakt van restafval van aardappelen. “Dat bespaart tonnen plastic.” Kroeske denkt dat een aantal uitvindingen dat in het Llowlab geshowd wordt een goede kans maakt om door te breken. “Van de waterbesparende vacuümtoiletten die hier vorig jaar zijn gepresenteerd staan er nu 280 op het festivalterrein.”

‘Trash’
Volgens Janneke de Ruiter, werkzaam voor het organiserende Double2, is Lowlands een goede plek om mensen kennis te laten maken met de wetenschap. “Bezoekers van Lowlands zijn veelal kritische en bewuste mensen. We hopen dat mensen die hier binnenwandelen de tijd nemen om goed te luisteren. Vorig jaar kwamen zo’n 13.000 van de 55.000 bezoekers hier een kijkje nemen. Dat geeft toch wel aan dat er in ieder geval interesse voor de wetenschap is.”

Maar niet alleen in het Llowlab wordt er aan de toekomst van onze planeet gedacht, ook de festivalorganisatie houdt rekening met het milieu. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een gele vuilniszak mee, boven de vuilnisbakken vullen grote borden met ‘trash’ de paden en reizen met de trein wordt ten zeerste aangeraden. Op het festivalterrein zoeken enthousiastelingen naar lege plastic bekertjes, want: voor tien lege ingeleverde bekers krijg je een festivalmunt. Toch kan de puinhoop aan het einde van dag 1 niet uitblijven. Sloten zijn gevuld met lege blikken bier en een ravage van platgestampte bekertjes bedekt de grasvelden.

Niet zichtbaar
Festivalganger Robbert (zie foto) denkt dan ook dat alle duurzame ontwikkelingen nog maar weinig zinvol zijn vergeleken met de totale schade die Lowlands aanricht aan de natuur. “Ik vind het goed dat duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat. Maar als je kijkt naar transport van al het materiaal en de rotzooi die verwerkt moet worden, dan is het duurzame karakter al bijna niet meer zichtbaar. Llowlab kan er wel voor zorgen dat het in de toekomst op een veel milieuvriendelijkere manier kan, door innovatie te stimuleren en mensen nog bewuster te maken.” Maar voor Robbert zijn er op Lowlands een paar zaken die nog net iets belangrijker zijn. “Sfeer, bier en vooral genieten van alle heerlijke muziek.”

Ben je op Lowlands? Stap dan een keer binnen bij het Llowlab

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons