Scholieren in eerlijke shirtjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Samen maken wij het verschil, samen maken wij het leven van de textielarbeiders beter, krabbelt minister Ploumen tijdens het Wees Eerlijk jongerenevent op een stuk oud textiel. Eerlijke kleding en een eerlijke wereld, daar gaat het om.

“Vraag gewoon eens aan de winkel waar je kleding koopt waar het precies gemaakt is”, adviseert de minister de driehonderd vmbo-jongeren. De afgeladen hooischuur van de Eemlandhoeve in Bunschoten fungeert als aula waarin de leerlingen geïnteresseerd, maar ook wat giechelend het verhaal aanhoren. “Als je voor een uur babysitten twee shirtjes kunt kopen, denk dan eens na of je niet beter een klein beetje extra kan betalen voor een shirt gemaakt onder betere arbeidsomstandigheden.”

Het Wees Eerlijk Event is een afsluiting van de Wees Eerlijk-Campagne, georganiseerd door ZOA en Stichting Woord en Daad, die ruim drie jaar heeft geduurd. De campagne heeft als doel het in beweging brengen van vmbo-jongeren voor een eerlijke wereld. Door langs te gaan op scholen en in spelvorm te informeren over drie vaste thema’s: klimaatverandering, voedselverdeling en eerlijke handel wil de campagne de jongeren bewust maken van de invloed die zij hier hebben op het leven van anderen daar.

Extra betalen voor eerlijke kleding, dat willen de meeste scholieren nog wel. “Maar dan moet het wel mooi zijn”, zegt Merel (15) uit Meppel standvastig terwijl ze haar vestje gladstrijkt. “Ik wil ook best nadenken over eerlijke kleding, maar ik ga niet elk labeltje van ieder shirt checken.” Een winkelmedewerker vragen naar de herkomst van de kleding, dat gaat haar iets te ver. “Dat doe ik niet hoor.”

Wensen
Na het praatje van de minister schrijven ook de leerlingen hun wens voor een eerlijke wereld en eerlijke kleding op een gekleurd lapje textiel. Alle wensen worden uiteindelijk gebundeld tot een spandoek. “Iedereen krijgt eerlijk loon voor zijn werk, heb ik opgeschreven”. Lonneke (14) uit Meppel houdt haar groene stukje textiel omhoog. “Ik weet niet precies hoeveel loon dat dan moet zijn, maar gewoon genoeg om van te kunnen leven.”

Workshop
De rest van de dag wordt gevuld met workshops die te maken hebben met een eerlijke wereld. Zo zijn een stuk of twintig jongens druk met het maken van Afrikaanse voetballen van plastic zakken en touw. Andere leerlingen doen mee aan een workshop knutselen met lege blikjes frisdrank. En ook het schrijven van een rap over eerlijke handel is onderdeel van het programma.

“Over eerlijke kleding denk ik nog niet zoveel na, maar over fair trade producten wel”, vertelt Evan (14) uit Assen terwijl hij kijkt naar hoe twee andere jongens een Afrikaanse voetbal in elkaar zetten. “De Wees Eerlijk-campagne was al eerder bij ons op school geweest en toen hebben wij het gehad over fair trade. Thuis heb ik er met mijn ouders over gepraat en nu kopen wij vaker deze producten, fair trade chocolade en koffie enzo. Ik vind dat de boeren in andere landen ook gewoon normaal betaald moeten krijgen.”

Afbeeldingen: Afra de Leeuw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons