Prijswinnend idee: afval verdringt kolen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op dinsdag 1 september werd de Duurzame Dinsdag prijs aan Jennissen, namens N+P, overhandigd. Het initiatief biedt een van de vele oplossingen om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en draagt zo bij aan het verduurzamen van Nederland, zo oordeelde de jury. Afval dat niet verder gerecycled kan worden wordt door N+P omgezet in zogeheten Subcoal pellets die worden opgewekt tot een brandstof. 

Hoe ben je op het idee gekomen om afval om te zetten in Subcoal pellets om daar vervolgens energie mee op te wekken?
“Ik werk al een tijdje binnen ons familiebedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen, coördineren en realiseren van concepten voor de recycling van industriële reststoffen. De discussie rondom alternatieve brandstoffen wordt al ruim twintig jaar bij ons op de werkvloer gevoerd. In de praktijk zie je dat de huidige oplossingen voor het verminderen van de milieu-uitstoot niet rendabel zijn. Kijk maar naar windenergie of zonne-energie. Er wordt een hoop subsidiegeld in gestoken terwijl de opbrengsten nihil zijn.  De afgelopen jaren hebben wij zelf binnen ons bedrijf gekeken naar oplossingen. Wij hebben in het buitenland al bewezen dat je met het verwerken van afval een heel eind kunt komen. Zo hebben we al vaste klanten in Duitsland, België  en Frankrijk weten te genereren.”

Wat zijn de grootste voordelen van Subcoal ten opzichte van fossiele brandstoffen?
“Het is een combinatie van meerdere factoren. Zo werken we bijvoorbeeld met afval dat niet verder gerecycled kan worden maar die we wel om kunnen zetten in nieuwe energie. Met deze technische oplossing verminder je de CO2 uitstoot en verdring je fossiele brandstoffen. Daarnaast is de uitstoot van NOx minder bij het verbranden van Subcoal pellets dan bij de verbranding van kolen.”[[{“fid”:”39599″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:562px; width:375px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Zitten er ook nadelen aan?
“Het feit dat het afval is, is iets wat veel mensen afschrikt. De discussie omtrent afval en het verbranden ervan ligt erg gevoelig. Zowel binnen de Nederlandse politiek als bij de mensen thuis. Bij het verbranden van plastic-afval denken mensen namelijk al snel aan zwarte rook en dus aan vervuiling, terwijl in de praktijk het tegendeel wordt bewezen: Subcoal verbranden zorgt voor schonere emissies.”

Is dat ook de reden waarom Nederlandse energiecentrales nog geen gebruik maken van Sobcoal?
“Ja, dat denken we wel. We zijn nu zo’n 1,5 jaar met de pellets bezig. Je merkt dat de discussie rondom dit onderwerp nog hevig gevoerd wordt. Elektriciteitscentrales zijn naar mijn idee ook bang om zoiets nieuws te proberen. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de onbekendheid rondom de verbrandingen van afval. Mensen weten niet hoe schoon dit materiaal is, die bewustwording moeten wij ze zien bij te brengen. We moeten de politiek zien te overtuigen. Hun steun hebben we niet nodig in de vorm van een subsidie maar eerder als een erkenning.”

Wat hoop je in de toekomst met Subcoal te bereiken? 
“Op dit moment exporteren we alles naar het buitenland. Ons doel is om binnen een jaar ook één a twee Nederlandse kolencentrales te kunnen voorzien van onze pellets. De uiteindelijke droom is om een gesloten kring binnen Nederland op te zetten: om afval dat door de Nederlandse huishoudens zelf geproduceerd wordt om te zetten in energie om op die manier deze huishoudens weer te voorzien van stroom. Dat zou toch mooi zijn?”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons