‘Populaire waterflesjes slurpen fossiele brandstoffen’

08-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Water uit een flesje is hip. In Nederland zijn met name de halve literflesjes in korte tijd in het straatbeeld, op kantoren en in de sporthal ingeburgerd geraakt. En dat terwijl er uit de Nederlandse kranen prima water stroomt. Niet alleen in Nederland slaat het gebottelde H2O aan. De wereldwijde consumptie van flessenwater is in vijf jaar tijd flink gestegen.

 

Afvalberg

 

Werden er in 1999 nog wereldwijd 98 miljard liters flessenwater in dorstige kelen geleegd, in 2004 was dat aantal toegenomen naar 154 miljard liter. Een kwalijke ontwikkeling vindt het Earth Policy Institute (EPI). Niet alleen vanwege de afvalberg die hierdoor ontstaat. 'Waterflesjes slurpen fossiele brandstoffen en kunnen daardoor tot wel 10.000 keer meer kosten dan een glas kraanwater,' stelt EPI-onderzoeker Emily Arnold.

 

Het meeste water zit in flesjes gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), een stof die gemaakt wordt uit ruwe olie. Hoewel veel landen een energiezuinig drinkwaterleidingnetwerk hebben, worden er toch allemaal flesjes water per vrachtwagen, trein en schip vervoerd. Ook dat slurpt brandstof. Arnold: 'Amerikanen laten zelfs flessenwater van de Fiji-eilanden verschepen omdat ze dit hip vinden terwijl zij in eigen land genoeg drinkwater hebben.'

 

Als de flesjes niet op straat belanden en netjes worden gerecycled dan kost dat ook nog eens energie omdat de lege flacons worden vervoerd naar de plek waar ze worden verwerkt. Bij de verbranding van lege die in de gewone afvalberg belanden komen schadelijke stoffen zoals chloorgas vrij.

 

Waterdieven

 

Een ander kwalijk aspect van de groeiende populariteit van het flessenwater is volgens de Amerikaanse milieuorganisatie dat er een extra zware druk wordt gelegd op de drinkwatervoorziening van de locaties waar het water wordt gewonnen.

 

Zo ligt Coca-Cola in de Indiase deelstaat Kerala onder vuur omdat het daar voor zijn Dasani water en andere drankjes te veel water aan de grond zou onttrekken. Hierdoor kampen vijftig dorpen met een watertekort. Ook in Texas en andere delen van de Verenigde Staten zijn er gevallen bekend waardoor vissers, boeren en anderen die van water afhankelijk zijn in moeilijkheden zijn gekomen omdat het waterpeil daar sterk is gedaald vanwege de productie van flessenwater.

 

Gezond of geflest?

 

Veel consumenten associëren water uit de fles met een gezonde levensstijl. Dat valt vies tegen, stelt het EPI. Ongeveer 40 procent van het gebottelde water is oorspronkelijk afkomstig uit de kraan. Vaak is het enige verschil met een glaasje gemeentepils dat er door de fabrikanten nog wat extra mineralen en soms een zoet fruitsmaakje aan het fleswater zijn toegevoegd.

 

Dat die toegevoegde mineralen beter zijn voor de gezondheid, is volgens het Earth Policy Institute niet bewezen. In een persbericht citeren zij de Franse senaat die mensen die regelmatig bronwater drinken adviseert om regelmatig van merk te wisselen omdat de toevoegingen weliswaar in kleine hoeveelheden onschadelijk zijn, maar in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.

 

Ook is het volgens de Franse senaat een niet wenselijke ontwikkeling dat naarmate meer mensen overstappen op water uit de fles, het vertrouwen in gemeentelijke drinkwatervoorzieningen afneemt.

 

Millenniumdoelen

 

Volgens de millenniumdoelen van de Verenigde Naties zou in 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater gehalveerd moeten zijn.  Om deze doelstelling te halen zouden wereldleiders jaarlijks 15 miljard dollar extra aan waterzuiveringsprojecten moeten uitgeven. 'Dit lijkt misschien veel, maar dit bedrag verbleekt bij de 100 miljard dollar die naar schatting jaarlijks aan gebotteld water wordt uitgegeven,' aldus Emily Arnold.

 

 

Earth Policy Institute

Reacties