Oh plasticboom, oh plasticboom

Kies je voor een plastic of echte boom? OneWorld zocht voor je uit wat de voor- en nadelen zijn.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het is lastig te zeggen of je elk jaar beter een echte den in huis haalt of dat je duurzamer bezig bent door jarenlang dezelfde kunstkerstboom op te tuigen. Als je een kunstkerstboom langer dan zes jaar gebruikt, scoort hij beter op milieubelasting dan jaarlijks een nieuwe levende boom. Er zijn echter ook berekeningen dat je een namaakboom ten minste tien of zelfs zeventien jaar moet opzetten voordat het opweegt tegen ieder jaar een echte.

Wat doet OneWorld?

Op de OneWorld-redactie staat een échte den. Zelf gezaagd op de Veluwe, waar ze weg moeten voor het behoud van het landschap.

Fabrieksboom of echte spar

De meeste bomen worden machinaal geproduceerd in China, Thailand en Vietnam. Het kunststofmateriaal komt binnen op rollen, die gaan de machine in en daarin ontstaan de kunsttakken. Uitklapbomen worden in de fabriek met de hand in elkaar gezet. In de punten van de takken zitten soms al lichtjes en sommige bomen zijn voorzien van kunstsneeuw. Levende kerstbomen (de spar) komen uit productiebossen in onder meer België, Nederland en Duitsland. Je kunt ook je eigen boom omhakken, zoals een OneWorld-team deed.

Waar is het van gemaakt?
Het meest gangbare materiaal van de huidige kunstkerstbomen is:
PVC (Poly Vinyl Chloride): goedkoop en eenvoudig te bewerken, maar bevat lood en andere nare stoffen.
PE (Poly Ethyleen): smelt makkelijk dus goed te vormen met een mal en goed te recyclen (omsmeltbaar), maar slecht afbreekbaar en bekend van rondzwerven en plasticsoep.
PP (Poly Propyleen) / mix materiaal: lijkt op PE, maar is veel sterker. Nadeel is dat het veel duurder is. Dit materiaal geeft de boom het meest ‘natuurlijke’ uiterlijk.

Gebruik een kunstkerstboom zo lang mogelijk en stel het moment dat-ie de afvalfase in gaat, zo lang mogelijk uit.

Zet 'm op!

Er zijn verschillende systemen waarmee je de kunstboom weer opbouwt na een jaartje berging:

De haakmethode: je hangt elke tak stuk voor stuk in de boom
Het scharnier- en/of vouwsysteem: je klapt de boom in een keer uit
Een combinatie van beide systemen
De ‘1 minute tree’: deze boom springt vanzelf open en is binnen 1 minuut klaar

De lichtjes
Kies bij kunst- én echte boom altijd voor LED: 300 lampjes komt op 90 Watt, waar gewone lichtjes 700 Watt aan energie verbruiken. Let op KEMA-keur.

De sneeuw
Dit is gemaakt van zogenaamd flock-materiaal, dat ook bij aanraking niet van de takken valt.

Het frame
Het onderstel en het frame zijn gemaakt van staal.

Extra’s
Veel kunstbomen bevatten schadelijke stoffen als antimoon, tin, chroom en cadmium, die bij de verbranding vrijkomen.

Wat kost kunst?
Dat hangt af van grootte, wel of geen lampjes en sneeuw, en het materiaal: van 3 euro voor een miniboom (60 cm) tot 925 euro voor een grote boom (365 cm).

Herkomst en uitstoot

De eerste kunstkerstboom bestond uit groen geverfde ganzenveren. In 1930 maakte een Amerikaans bedrijf een boom van kreupelhout en in 1958 kwam het eerste aluminium model op de markt, later gevolgd door bomen van PVC. Rond 1960 was in ons land voor het eerst een kunstboom te koop.

Veel of weinig CO2
Een levende boom van 2 meter op de stortplaats geeft 16 kg CO2-uitstoot. Een boom van kunststof komt op 40 kg uitstoot. Een gewone boom verbranden lijkt beter: 3,5 kg. Maar… het maakt nog uit waar de boom gemaakt is, hoe de boom wordt afgevoerd na gebruik en hoeveel kilometer iemand rijdt om de boom te halen en/of te dumpen. Bij gebruik van een kunstkerstboom is het voor het milieu van groot belang om dezelfde boom zo lang mogelijk te gebruiken en zo het moment dat de boom de afvalfase in gaat, zo lang mogelijk uit te stellen.

Minder echte bomen
In tien jaar tijd nam het aantal kopers van een echte boom af: van 39,1 procent kopers in 2001 naar 22,8 procent tien jaar later. In totaal had 53% van alle huishoudens in Nederland toen een kunstkerstboom in bezit.

Wat te doen na Driekoningen? 

Op 6 januari is het Driekoningen en moet de kerstboom de deur uit. Een boom met kluit kan na gebruik terug in de grond. Een boom zonder kluit kun je het beste (laten) composteren, tot bijvoorbeeld bodemverbeteraar. Geen composthoop of -vat? Bied de boom aan bij de afvalverwerking van de gemeente. Zelf verbranden is schadelijk voor het milieu, beter is het de boom via de gemeente af te laten voeren naar de afvalverbranding (AVI). Er komt wel CO2 vrij, maar geen andere luchtvervuilende stoffen. En de warmte wordt omgezet in elektriciteit.

Fijne kerstdagen!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons