Nieuw huidje voor je oude huisje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"De uitdaging voor de moderne architect zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn", zegt Tim Jonathan (25), student architectuur en bouwtechnologie. "Van dit type huis zijn er in Nederland zo’n 1,4 miljoen en daarmee kun je dus een grootschalige verandering teweeg brengen."

Gehuld in bouwkleding staat hij in de aangebouwde kas van het duurzame rijtjeshuis dat hij samen met 56 medestudenten van de TU Delft ontwierp en nu op het lege Green Village-veld van de campus bouwt. Op enkele aansluitingen en een goede schoonmaakbeurt na, is de woning nagenoeg af. Terwijl de regen tegen de hoge kasramen klettert, vertelt Tim geestdriftig over hun plan.  

[[{“fid”:”29229″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Tim Jonathan (25), constructie manager”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Tim Jonathan (25), constructie manager”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Tim Jonathan (25)

Constructiemanager

Prêt-à-Loger
Het idee voor dit duurzame rijtjeshuis ontstond in 2012 bij vijf studenten die mee wilden doen aan de Solar Decathlon 2014 in Versailles, de Olympische Spelen voor duurzame bouw. "Nadat hun ingezonden idee was geaccepteerd voor het toernooi in 2014, ging het balletje rollen. De groep dijde snel uit, er werden professoren bijgehaald en sponsoren geworven." Het resultaat? Het renovatieconcept ‘Prêt-à-Loger’, een samenvoeging van duurzame technologieën die de energiemeter van rijtjeshuizen op nul moet brengen.

"We richten ons op de naoorlogse rijtjeshuizen die in de jaren ’60 tijdens de woningnood snel uit de grond zijn gestampt", zegt Tim. "Deze woningen kampen vaak met vochtproblemen, ruimtegebrek en een slechte isolatie- en luchtdichtheid. Kortom, ze zijn niet erg energiezuinig. Veel van deze gebreken hebben met de buitenkant van het huis te maken. Ons idee is daarom dat je een woning energiezuinig maakt door er een tweede huid over te plaatsen, terwijl je de binnenkant, het gevoel van thuis, onaangeroerd laat. Oftewel, Prêt-à-Loger, klaar om in te wonen."

[[{“fid”:”29223″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Prêt-à-Loger – TU Delft – Solar Decathlon Europe 2014 Final Project Design [2014]”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Tweede huid
Hoe je een nieuwe huid op een rijtjeshuis aanbrengt weet Tim als geen ander. Voor de rol van constructiemanager zette hij zijn studie op een laag pitje en werkte hij afgelopen jaar fulltime aan ‘Prêt-à-Loger’. Van loodgieterklusjes tot de zonnepaneelleggen, hij kent het huis en de technieken op zijn duimpje. "Alles wat je hier ziet zijn bestaande technologieën die wij hebben samengesmolten tot een tweede huid. In z’n geheel is dit renovatieconcept dus nieuw."

De duurzame huizenhuid is in feite een pakket met verschillende energiezuinige onderdelen. Bewoners kunnen zo zelf een huid creëren die bij hun huis past. Meest in het oog springend is de gigantische kasconstructie in de tuin. "De zuidzijde, de warme kant, hebben we geheel met glas overtrokken. Zo’n kasuitbouw levert je extra woonruimte op, isolatie in de winter en warmte en  zonne-energie in de zomer dankzij de pv-cellen", zegt Tim wijzend naar de zwarte vierkantjes in het glas van het kasdak. "Bovendien hebben we gekozen voor vouwdeuren die je geheel kunt openklappen, waardoor je je tuinruimte weer terug hebt als het lekker weer is."

In de druppelende regen loopt de constructiemanager snel om het huis heen en staat stil bij de uitstekende steenlaag aan de noordkant. "Voor de koude kant van de woning bestaat de nieuwe huid uit isolerende platen. Die houden ‘s zomers de koelte en ’s winters de warmte binnenshuis vast. Bovendien gebruiken we minerale gevelstenen, die gedroogd in plaats van gebakken zijn. Hierdoor houd je de benodigde energie en CO2-uitstoot tijdens de productie lager dan bij normale stenen."

Ook het dak van de woning kan worden ingepakt met een extra huid. "Je kunt het vanaf de grond niet goed zien, maar we hebben het dak ingepakt met plantjes. Zo zorg je voor meer groen dat bovendien een deel van het regenwater vasthoudt en bij verdamping warmte in huis uitstoot. Het overige regenwater wordt trouwens opgevangen en spoelt de wc door."
  
Prijzenregen
Het is niet de eerste keer dat Tim het duurzame rijtjeshuis opbouwt. Afgelopen zomer reisde het Delftse studententeam met tien vrachtwagens aan bouwonderdelen af naar Frankrijk voor de Solar Decathlon 2014. Strijdend tegen zestig andere duurzame ontwerpen, sleepte Prêt-à-Loger uiteindelijk goud binnen op de thema’s duurzaamheid en communicatiestrategie. Op de algemene ranglijst eindigden de Delftenaren op de derde plek. "Het scheelde drie punten van de duizend met de nummer één, Italië. Maar brons is zeker geen slechte eindscore."

Prêt-à-Loger was het enige renovatieproject op het toernooi. Is Tim niet jaloers op de flitsende nieuwbouw van zijn concurrenten? "Nee hoor, de opdracht voor de toekomst zit in het verbeteren van bestaande huizen. Als je begint met bouwkunde wil je inderdaad spectaculaire villa’s ontwerpen, maar uiteindelijk staat dat ver de van de realiteit af. Slechts één procent van de bouwprojecten is nieuwbouw. Wil je een verschil maken, dan is die overige 99 procent, de renovatieprojecten, juist interessant."

Team Prêt-à-Loger haalde brons binnen op de Solar Decathlon 2014

De markt op
Nu is het duurzame rijtjeshuis dus weer terug in Delft, waar het in ieder geval twee jaar zal staan. Voor Tim is dit niet het einde van het project. "Het bedrijfsleven is vanaf het begin af aan nauw betrokken en we gaan nu als consortium verder om te kijken of we Prêt-à-Loger tot marktproduct kunnen ontwikkelen. De kasbouwer heeft in ieder geval al enkele verzoeken binnen." De kosten voor een nieuw huidje met alles erop en eraan liggen nu rond de €45.000-, een investering die je volgens Prêt-à-Loger tussen de twintig á dertig jaar kunt terugverdienen.

Wel vraagt het concept om medewerking van andere partijen. "Voor een kasconstructie of een uitstekende isolatielaag heb je in Nederland een vergunning nodig", geeft Tim toe, "maar als universiteitsstudent kleur je niet binnen dat soort lijntjes en creëer je het beste en meest duurzame ontwerp. Dankzij Prêt-à-Loger is dat ontwerp er. Het is nu aan de overheid om regeltjes aan te passen, aan woningcorporaties om te investeren en bewoners om het idee op te pakken." Kortom, de Delftse studenten zijn er klaar voor. Nu de rest nog.

Vandaag, maandag 25 augustus, opent minister Blok (Wonen) het duurzame rijtjeshuis in the Green Village op de campus van de TU Delft. Na de officiële opening kunnen geïnteresseerden tussen 12.00 en 16.00 uur het huis bekijken. Houd voor verdere rondleidingen de Prêt-à-Loger-website en facebookpagina in de gaten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons